Nieuws

Topman en oprichter van conservatief Twitter-alternatief Parler aan de kant gezet

De toekomst van Parler blijft nog even ongewis. Het sociale medium is nog altijd offline na de rellen in het Capitool en de topman en oprichter is aan de kant geschoven.

null Beeld AFP
Beeld AFP

John Matze, oprichter, hoogste baas en uithangbord van Parler, heeft het personeel op de hoogte gebracht van zijn vertrek. Een onvrijwillig vertrek, zo schrijft hij in de memo waaruit Fox News en The Wall Street Journal citeren. Hij zou gedwongen zijn door de Raad van Bestuur op initiatief van Rebekah Mercer. Deze Mercer heeft de touwtjes in handen als belangrijke Republikeinse geldschieter. Ook schrijft Matze dat hij de afgelopen maanden binnen het bedrijf ‘constante weerstand’ heeft ondervonden tegen zijn ‘sterke geloof in vrijheid van meningsuiting’ en zijn visie op hoe Parler technisch moet worden beheerd.

Parler geldt als het conservatieve alternatief voor Twitter en genoot onder Trump-aanhangers en extreem-rechts grote populariteit. Oprichter Matze zette zijn geesteskind daarbij neer als de vrijhaven waar alles gezegd mocht worden, naast Twitter en Facebook waar steeds minder zou mogen. Dat geluid viel goed en de populariteit van de app steeg snel.

Genadeklap

De bestorming van het Capitool in Washington vorige maand zorgde voor een keerpunt. Sociale media, en Parler in het bijzonder, werden aangewezen als aanjager van de rellen. Met de oversteek van ongecontroleerde digitale woede en complottheorieën naar de fysieke wereld was voor techbedrijven de maat vol. Google en Apple verwijderden Parler uit hun appstore, maar de genadeklap kwam van Amazon, dat weigerde de controversiële app nog langer te hosten.

Parler moest van de grond af opnieuw opgebouwd worden, met een andere hostingpartij. Matze beloofde dat het platform sterker dan ooit zou terugkomen. Dat zou zo ongeveer nu moeten gebeuren, maar het project loopt vertraging op. De app staat niet alleen voor een grote technische uitdaging. Het bedrijf zal er ook niet aan ontkomen strenger te modereren. De oude belofte van het schoolplein waar alles gezegd kan worden, komt daarmee hoe dan ook in het gedrang. Deze lastige nieuwe balans zal zonder Matze gevonden moeten worden. Het is nog onbekend wat hij gaat doen.

Gaan de machtige techbedrijven bepalen wie er onder censuur komt te staan?

Nu Big Tech steeds vaker ingrijpt, vluchten extreme stemmen naar alternatieven als Parler, Bitchute of Gab

Conservatief Amerika vlucht naar Twitter-alternatief Parler, waar geen ruimte is voor factchecks

Meer over