Topman British Airways presenteert eurobeweging

De topman van luchtvaartmaatschappij British Airways, Lord Marshall, heeft zondag de oprichting aangekondigd van een beweging die gaat ijveren voor de invoering van de euro in Groot-Brittannie Het initiatief moet tegenwicht bieden aan de invloedrijke lobby tégen de euro....

De nieuwe beweging bestaat uit vooraanstaande ondernemers en politici, zowel van de regerende Labour-partij als van de oppositie. De belangrijkste vertegenwoordiger van de Conservatieven is ex-minister van Financiën Lord Howe.

De nieuwe pro-euro beweging wil voor de Europese verkiezingen van juni campagne gaan voeren.

De Britse regering staat in principe positief tegenover invoering van de euro, maar houdt nog wel de nodige slagen om de arm. Premier Blair liet vorige maand weten dat de knoop kort na de volgende parlementsverkiezingen wordt doorgehakt. Die verkiezingen worden uiterlijk in 2002 worden gehouden.

Als dat besluit positief uitvalt, volgt vier maanden later een referendum. De regering is al wel begonnen met voorbereidingen op eventuele invoering.

De Britse bevolking staat nog steeds in meerderheid afwijzend tegenover de euro. Volgens de jongste opiniepeiling is 52 procent tegen en 32 procent voor. Het Britse bedrijfsleven is overwegend voor.

Meer over