Topman AzG stapt op

De directeur van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Zwitserland, Thomas Linde, is afgelopen weekeinde teruggetreden. Zijn vertrek als directeur heeft mede te maken met de ontknoping van de ontvoering van Arjan Erkel....

Door Raoul du Pré en Corine de Vries

Dit heeft de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen bevestigd. De verdeeldheid is aan het licht gekomen nu is uitgelekt dat Nederland vorige maand een losgeld van een miljoen euro heeft betaald aan de ontvoerders van Erkel, die twintig maanden gegijzeld werd in de Russische deelrepubliek Dagestan.

Dit geld is aan AzG voorgeschoten door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Linde was hierbij vanuit Zwitserland nauw betrokken, zegt het ministerie. Over wie precies verantwoordelijk is voor de betaling van het losgeld en hoe die is gegaan, bestaat nog veel onduidelijkheid.

Buitenlandse Zaken, dat principieel geen losgeld betaalt voor ontvoeringen van Nederlanders, eist het geld terug van AzG. Die toezegging is volgens Buitenlande Zaken vorige maand ook gedaan, door Thomas Linde.

De Nederlandse afdeling van AzG zegt niets te weten van een harde toezegging. Als er geld wordt terugbetaald, moet Buitenlandse Zaken eerst duidelijk maken aan wie het geld precies is betaald en waarvoor, zegt algemeen directeur Austen Davis. 'AzG moet verantwoording kunnen afleggen over zo'n bedrag aan haar donateurs. Op dit moment is ons alleen gezegd dat het geld moet worden betaald.'

Volgens AzG is het ook de vraag of het wel echt om losgeld ging. Gedurende de ontvoering is bij de organisatie geen verzoek om losgeld binnengekomen. Russische en Nederlandse bronnen vermoeden dat het geld terecht is gekomen bij een groep 'veteranen' van Russische veiligheidsdiensten die zeggen dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij de beëindiging van de ontvoering.

Ook deze groep ontkent echter geld te hebben ontvangen vanuit Nederland. 'Niemand heeft ons iets betaald en wij hebben aan de ontvoerders geen losgeld overhandigd', aldus woordvoerder Viktor Duller.

Meer over