Topman al-Qaida en voormalig bondgenoot Bin Laden gedood bij luchtaanval Syrië

Bij twee luchtaanvallen op een gebouw nabij de Syrische stad Idlib heeft het Amerikaanse leger elf terroristen van al-Qaida gedood. Onder de slachtoffers is Abu Hani al-Masri, een hoge topman van de terreurorganisatie die nauwe banden had met Osama bin Laden.

Redactie
Strijders van al-Nusra in Idlib. Beeld ap
Strijders van al-Nusra in Idlib.Beeld ap

Al-Masri zou in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk zijn geweest voor het opzetten van al-Qaida-trainingskampen in Afghanistan. Volgens de VS was hij het brein achter vele aanslagen, zoals die van 1998 op de Amerikaanse ambassade in Albanië. Hij was een voormalig bondgenoot van Osama bin Laden en had ook nauwe banden met Ayman al-Zawahiri, die Bin Laden opvolgde als leider van al-Qaida nadat Amerikaanse troepen hem in 2011 hadden gedood.

De Amerikaanse legerwoordvoerder Jeff Davis zei dat tien terroristen bij een luchtaanval op 3 februari werden gedood, een tweede luchtaanval op 4 februari doodde al-Masri.

Met de luchtaanvallen in Syrië wil de VS voorkomen dat dit land een veilige haven voor terroristen wordt.

Burgerdoden
Ook dinsdag vielen al 26 doden bij luchtaanvallen op doelwitten van Jabhat Fatah al-Sham, het vroegere aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), bevonden zich onder de doden tien burgers, onder wie vrouwen.

undefined

Meer over