Topfotograaf Martin Parr brengt wereld mobieltje in beeld

Niet de hond, maar de mobiele telefoon is de trouwste makker van de moderne mens. Martin Parr, fotograaf van het befaamde fotobureau Magnum en gedreven criticus van de Westerse consumptiemaatschappij, portretteerde de afgelopen drie jaar tijdens zijn reizen de consument met zijn mobieltje....

In de Verenigde Staten, Japan en Europa heeft de vraag naar mobiele telefoons inmiddels zijn hoogtepunt bereikt. In het topjaar 2000 werden wereldwijd 405 miljoen telefoons verkocht. Vorig jaar gingen er 380 miljoen over de toonbank. De afgelopen vijf jaar zijn in totaal zo'n 1,3 miljard mobieltjes verkocht. In de mobiele telefonie gaan wereldwijd jaarlijks tientallen miljarden euro's om. In Nederland heeft intussen ruim 75 procent (12,1 miljoen mensen) van de totale bevolking één of meer mobiele telefoons in bezit.

De hoop van de kwakkelende telecomindustrie is nu gevestigd op China, waar Parr eveneens fotografeerde. Rekenend op de kooplust van de Aziatische consument voorspelt marktleider Nokia, producent van 35 procent van de verkochte mobieltjes, dat de industrie dit jaar wereldwijd weer tenminste 400 miljoen telefoons zal weten te verkopen.

De Brit Martin Parr werd in 1986 wereldberoemd met het fotoboek The Last Resort, waarin hij met zijn indringend ingeflitste kleurenfoto's de consumptiedrang van de Britse burgerij aan de kaak stelde. Zijn telefoonproject 'The Phone Book' is vanaf zaterdag 8 juni te bezichtigen in Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90, Amsterdam).

Meer over