Topdiplomaat komt vooral om te luisteren

Een nadere toelichting geven en vooral luisteren. Dat was het motto van het bliksembezoek dat Kurt Volker, de Amerikaanse onder-staatssecretaris voor Europese en Euraziatische zaken, dinsdag bracht aan Den Haag....

De VS willen ‘geen enkele druk’ uitoefenen op het debat in Nederland over de voorgenomen missie naar Afghanistan, aldus de Amerikaanse diplomaat.

Volker sprak met ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ’s Avonds dineerde hij met parlementariërs en militaire deskundigen. Tot zijn disgenoten behoorden de Kamerleden Koenders (PvdA), Bakker (D66) en Van Baalen (VVD). Vandaag bezoekt hij Groot-Brittannië.

Volkers directe chef, staatssecretaris Daniel Fried, zei vorige week in de Volkskrant zich te verbazen over het ‘oververhitte’ debat in Nederland. Een dergelijke tekst kwam dinsdag niet over Volkers lippen.

Hij nam duidelijk afstand van de nauwelijks verhulde vermaning van Paul Bremer, voormalig bewindvoerder in Irak (en oud-ambassadeur in Nederland). Deze repte van mogelijke schadelijke gevolgen voor de Nederlandse belangen als de Uruzgan-missie zou worden afgeblazen.

Volker: ‘Bremer is nu een gewoon burger en spreekt beslist niet namens de Amerikaanse regering. Wij houden ons niet bezig met het straffen van partners.’ Volker zei geen spanning te zien tussen de overwegend Amerikaanse operatie Enduring Freedom, die op terroristen jaagt, en de stabilisatiemissie van de NAVO. ‘Veiligheid en wederopbouw gaan hand in hand.’

Meer over