Profiel

Topcrimineel of alleen een oude gigolo?

De rechter doet vandaag uitspraak in de Andes-zaak. Dan zal blijken of de jarenlange inspanningen om bewijs te verzamelen tegen de ongrijpbare Danny K. en zijn kompaan Dick V. resultaat hebben opgeleverd.

Het Andes-proces, november 2014: voorgrond, van links af: advocaat Nico Meijering, Dick V., Danny K., Willem Holleeder en advocaten Stijn Franken, Inez Weski en Jan-Hein Kuijpers. Beeld ANP
Het Andes-proces, november 2014: voorgrond, van links af: advocaat Nico Meijering, Dick V., Danny K., Willem Holleeder en advocaten Stijn Franken, Inez Weski en Jan-Hein Kuijpers.Beeld ANP

'Ze schieten je zo af. Kijk hoe papa nou leeft. Als een dief in het donker moet ik iedere keer naar huis toe. In mijn wereld kun je niemand vertrouwen.'

'Grote kankerhoer, met jou ben ik nog niet klaar.'

'Als-ie bekent, trappen we hem meteen in elkaar.'

'Papa is eigenlijk een deurwaarder. Alleen gaat papa naar mensen met zwart geld, zorgen dat ze betalen.'

Zomaar een greep uit belastende uitspraken die de recherche afluisterde in het jarenlange Andes-onderzoek naar Danny K. en Dick V., 'de Lange' en zijn spierbundel. Is dit duo, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt, de spil in verschillende Hollandse criminele netwerken en daarmee de top van de Nederlandse misdaad?

Vandaag doet de rechtbank uitspraak in een strafzaak die wordt gekenmerkt door 'James Bond-taferelen', waarin bekende medeverdachten zoals Willem Holleeder en Angela van H., de ex van oud-topvoetballer Patrick Kluivert, voorbijkomen. Ook Kluivert zelf figureert in het strafdossier; hij kreeg bezoek van 'Dick & Danny' omdat hij afspraken met Angela niet zou zijn nagekomen.

Belangrijkste beschuldigingen aan het adres van het duo: witwassen, afpersing, bedreiging en mishandeling. Volgens het OM runnen ze samen een criminele organisatie waarvan Danny de leider is, en Dick - sportschoolhouder en voormalig freefighter - zijn bodyguard. Ook vijf zakenpartners van het duo en drie (ex-)vriendinnen van K. staan terecht. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan delicten variërend van afpersing tot witwassen.

Rechtbanktekening van Danny K., een van de hoofdverdachte in het zogeheten Andesproces, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Haarlem. Beeld anp
Rechtbanktekening van Danny K., een van de hoofdverdachte in het zogeheten Andesproces, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Haarlem.Beeld anp

Het startsein voor het grootschalige onderzoek, dat drieënhalf jaar duurde, is informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid dat Dick V. (49) en de inmiddels geliquideerde freefighter Hans Nijman zich bezighielden met grootschalige handel in cocaïne. Een jaar later, in 2010, wordt Danny K. toegevoegd aan het rijtje verdachten. Nijman is dan al als verdachte uit beeld verdwenen.

Danny Hubertus Frederik K. (45) is geen onbekende van justitie. Hij is de zoon van Peter K., een bekende crimineel die goed bevriend was met wijlen Sam Klepper en John Mieremet. Ook bij de criminele familie van Greg R. was Danny 'kind aan huis'. 'Hij kwam uit een gebroken gezin, de familie van Greg R. heeft hem als pleegkind opgevangen', zegt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. Greg R. wordt gezien als kopstuk uit het drugsmilieu en is sinds een jaar of twee weer op vrije voeten. Zijn zoon Jesse is in het liquidatieproces Passage als huurmoordenaar veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Vanaf eind jaren tachtig kwam Danny K. met justitie in aanraking. Eerst wegens diefstallen, later verlegde hij zijn werkterrein naar overvallen. Zo was hij in 1996 betrokken bij een gewelddadige ramkraak met een shovel op een vestiging van Geldnet in het Amsterdamse Havengebied. Hierbij maakten hij en zijn mededaders miljoenen guldens buit.

Maar pas toen Danny's vader in 2006 zelfmoord pleegde, realiseerde de recherche zich dat K. weleens een spilfiguur kon zijn in het milieu. Omdat hij vastzat voor de ramkraak op Geldnet, mocht K. niet naar de begrafenis. Wel kwamen andere kopstukken uit het circuit - Willem Holleeder, drugshandelaar Dino S., hasjhandelaar Charles Z., wapenhandelaar Comert E., huurmoordenaar Jesse R. - zijn vader de laatste eer bewijzen. Dat trok de aandacht van de recherche. Toen de namen van zulke 'grote jongens' ook prijkten op de bezoeklijst van Danny in detentie, zagen ze daarin bevestiging van hun hypothese: K. zou weleens een spil kunnen zijn in de drugshandel, iemand die op de achtergrond blijft en investeert. Bovendien kreeg de recherche afgelopen jaren signalen dat hij en Dick V. als opdrachtgever betrokken zouden zijn bij een mislukte liquidatie.

Een team van 35 tot 50 rechercheurs werd op Danny en Dick ingezet. Tweeënhalf jaar werd het duo geschaduwd en getapt. Danny's penthouse in Hilversum, dat officieel werd gefinancierd door zijn vermogende vriendin Angela van H., werd behangen met afluisterapparatuur, evenals zijn gepantserde BMW en plekken waar Danny en Dick vaak kwamen. Volgens zijn advocaat zette justitie zelfs een infiltrant in: de buurman van Danny. 'Dat was een Engelsman die zich voordeed als kunsthandelaar en probeerde om met Danny over geld te praten', aldus Kuijpers. 'Dan antwoordde Danny: voor geld moet je bij mijn vriendin zijn. Zij is rijk, ik ben slechts een oude gigolo.'

Danny was volgens de recherche geen makkelijke prooi. Zijn dagelijkse handel en wandel is een aaneenschakeling van gecodeerde telefoongesprekken, pingberichten, versluierd taalgebruik en geheime ontmoetingen, aldus de officieren van justitie. Als hij met een relatie afsprak, gingen ze een eindje wandelen zonder hun telefoons mee te nemen. Binnenshuis of in de auto spraken Dick en hij nooit over zaken. 'Dat vereist een ijzeren discipline', zegt een betrokkene bij het onderzoek.

Rechtbanktekening van Dick V. Beeld anp
Rechtbanktekening van Dick V.Beeld anp

Ook de recherche liet zich niet onbetuigd. Technici plaatsten afluisterapparatuur in een horlogezaak waar Danny en Dick geregeld 'dure klokkies van soms wel 100 ruggen' in contanten aanschaften. Naast Danny's woning en auto werden ook in lunchroom Doppio en hotel Amrath in Hilversum zenders aangezet zodra het duo er met relaties kwam. Zelden werd zo intensief, grootschalig afgeluisterd en geobserveerd, en zelden waren verdachten zo voorzichtig als Dick & Danny. Kuijpers: 'De recherche had een kaart gemaakt van plekken waar Danny vaak kwam. Als uit observaties bleek dat hij bijvoorbeeld richting een park ging, werd er snel een afluisterapparaatje onder een bankje in het park geplakt in de hoop dat ze zo zijn gesprekken konden opvangen.' Het resultaat: meer dan een jaar bandmateriaal, met veel slecht verstaanbare fragmenten.

Wat justitie betreft zijn de afgeluisterde gesprekken het belangrijkste bewijsmateriaal tegen het duo, in combinatie met hun onverklaarbaar hoge uitgavenpatroon. Dick V. zou in de onderzochte periode zo'n zes ton meer hebben uitgegeven dan hij verdiende met zijn sportschool. En uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat Danny K. alleen in 2003 een legaal inkomen verwierf: 1.648 euro bruto bij een zonnebankcentrum.

Hoewel hij afgelopen twaalf jaar geen baan had, noch bij de Kamer van Koophandel stond ingeschreven, leefde hij op grote voet. Het penthouse dat Angela van H. voor hem betaalde, werd ingericht door interieur-ontwerper Erik Kusters. Kosten: '212 ruggen zonder televisies', aldus Danny in een afgeluisterd gesprek. En voor zijn zoon werd een verjaardagsfeestje georganiseerd met een goochelaar, een clown en zanger Ali B. De rekening liep op tot 21.500 euro.

'Danny heeft nog wat geld over van zijn jeugdzondes uit het verleden', zegt zijn advocaat. 'En hij handelt wat zwart in horloges - dat is een uit de hand gelopen hobby. Maar hij leeft vooral van het vermogen van zijn vriendin.'

Holleeder speelt in Andes-zaak een bijrol

Voor Willem Holleeder is in deze strafzaak een bijrol weggelegd. In het dossier figureert hij zowel als slachtoffer als medeverdachte. Dick V. sloeg hem in 2012 een gebroken kaak op een vol terras in Amsterdam-Zuid. Hoewel Holleeder hiervan geen aangifte heeft gedaan, is V. er wel voor aangeklaagd. Volgens de recherche maakte V. op die manier duidelijk wie de baas zijn in het circuit: Dick & Danny. Hun advocaten ontkennen dat.

Holleeder wordt bovendien verdacht van bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Holleeder zou in april 2013 agressief en met bedreiging hebben geëist dat De Vries zijn naam niet zou gebruiken in de verfilming van het boek over de Heinekenontvoering. Het is niet de enige verdenking tegen Holleeder. Hij wordt er ook van beschuldigd samen met Dick en Danny een rol te hebben gespeeld bij de afpersing van voormalig Hell's Angels-voorman Theo Huisman. Vandaag oordeelt de rechtbank of Holleeder de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling uit 2012 heeft geschonden en of hij alsnog eenderde van zijn 9-jarige celstraf moet uitzitten.

Justitie gelooft hier niks van. Volgens de recherche werden Danny's uitgaven steevast betaald door Danny's vriendinnen of hun moeders, en in contanten door hun partner en schoonzoon voorgeschoten of terugbetaald.

Niet alleen zijn royale levensstijl, ook bedreiging van Danny's twee exen leidden uiteindelijk tot zijn aanhouding op 27 mei 2013. Uit afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte e-mails blijkt hoe hij een van zijn exen toeschreeuwde: 'Als je opduikt hier (...) ga je er gewoon aan.' En tegen een vriend: 'Ik snij d'r strot open.' De ex-vriendin zou zo'n 3 miljoen euro die hij bij haar had geparkeerd, hebben opgemaakt. Zij voelde zich zo bedreigd, aldus justitie, dat ze haar zoon achterliet en langdurig onderdook.

Wat de verdediging van Dick en Danny betreft zijn de beschuldigingen aan het adres van hun cliënten overdreven. Ja, Dick en Danny spraken over uitgaven en geweld, beaamt Nico Meijering, advocaat van Dick V. 'Maar dat was opschepperij, grootspraak.' Kuijpers: 'Je moet weten hoe Danny praat, je moet hem kennen. Datzelfde geldt voor de bedreigingen aan het adres van zijn exen. Dat waren gewoon relatieperikelen, er is nooit geweld gebruikt.'

Wat Kuijpers betreft is het uiteindelijk resultaat van het Andes-onderzoek 'beteuterend voor de politie'. 'Als je je realiseert dat justitie jarenlang alle middelen heeft ingezet om ze te pakken, en ze hebben geen enkel bewijs gevonden voor drugstransporten of liquidaties, dan moet je misschien wel concluderen dat er niks is en dat Danny gewoon een oude gigolo is.'

Meer over