'Topambtenaren Laos betrokken bij illegale dierenhandel'

Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen in Laos hebben jarenlang de illegale handel in bedreigde diersoorten gefaciliteerd. Dit meldt The Guardian op basis van documenten die de Britse krant heeft ingezien. De Laotiaanse overheid zou smokkelaars expliciet toestemming hebben gegeven voor het doden van tijgers en de doorvoer van ivoor van olifanten.

Redactie
Thaise agenten tonen gedode tijgers, luipaarden en schubdieren na een inval bij smokkelaars. Beeld ap
Thaise agenten tonen gedode tijgers, luipaarden en schubdieren na een inval bij smokkelaars.Beeld ap

Alleen al in 2014 zou het gaan om handelswaar met een marktwaarde van omgerekend 40 miljoen euro. The Guardian spreekt van quota's voor het aantal dieren dat moest worden toegetakeld of gedood. In 2014 ging dit naar verluidt om 165 tijgers, ruim 650 neushoorns en meer dan 16 duizend olifanten.

De handel in lichaamsdelen van deze dieren is verboden, zowel onder internationale als Laotiaanse wetgeving. Toch sloten ambtenaren uit de kringen van premier Thongloun Sisoulith deals met drie vooraanstaande smokkelbedrijven, aldus The Guardian, waarbij zij 2 procent van de omzet opstreken. Zo zou de schatkist van Laos met honderdduizenden euro's zijn gespekt. In hoeverre premier Sisoulith hier weet van heeft, is ongewis.

Volgens documenten die zijn ingezien door The Guardian gaf de regering van Laos toestemming voor illegale boerderijen waar tijgers worden vermoord voor hun botten, klauwen en huid. In 2013 zouden vier ministeries en twee provinciegouverneurs de opdracht hebben gekregen smokkelaars te helpen bij de doorvoer van grote hoeveelheden illegale dierproducten ter waarde van tientallen miljoenen euro's.

Chinese markt

De berichtgeving van The Guardian past binnen het bestaande beeld van 'wildlife crime'. Landen als Laos en Vietnam knijpen een oogje toe bij de illegale handel in ivoor, neushoornhoorn en andere producten van bedreigde diersoorten. De lichaamsdelen zijn met name bestemd voor de Chinese markt.

Twee weken geleden werd Vietnam gedaagd voor een publieke hoorzitting in het Vredespaleis in Den Haag. Het land moet zich verantwoorden voor de activiteiten in het dorp Nhi Khe, volgens onderzoekers een broeinest van illegale wildlife trade. De zitting vindt plaats in november.

De publicatie van The Guardian komt op een uitgekiend moment. Sinds zaterdag zijn vertegenwoordigers van 183 landen bijeen in Johannesburg om te onderhandelen over een nieuw CITES-verdrag, dat de regels voor de handel in bedreigde dier- en plantensoorten vaststelt. De regulering van de ivoorhandel is een van de grote twistpunten op de conferentie.

Bedreigde papegaai

De grijze roodstaartpapegaai is een geliefde huisvogel, omdat hij slim is en goed praat. Door vangst van wilde exemplaren gaat het steeds slechter met de soort. Kan een volledig handelsverbod de dieren beschermen? (+)

Meer over