Top van Defensie hield info achter

AMSTERDAM - De ambtelijke top van het ministerie van Defensie heeft informatie over ernstige integriteitsschendingen bij de Dienst Materieel Organisatie in Den Helder achtergehouden voor minister Hillen. Hierdoor heeft de minister de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl
Minister Hans Hillen van Defensie in de Tweede kamer. Beeld anp
Minister Hans Hillen van Defensie in de Tweede kamer.Beeld anp

Dit blijkt uit een brief die Hillen gisteren aan de Kamer heeft gestuurd. Hierin bevestigt hij de misstanden en schrijft hij 'onaangenaam verrast' te zijn over de berichtgeving in de Volkskrant, en 'om meerdere redenen ontevreden' te zijn. Hij verwijst naar zijn Kameroptreden op 1 februari. Toen zei hij over ernstige integriteitsschendingen in de Haagse Frederikskazerne dat het om een geïsoleerd, opgelost incident ging.

Niet op de hoogte
In dezelfde periode besprak de ambtelijke top een onderzoeksrapport over andere ernstige integriteitsschendingen, bij Dienst Materieel Organisatie in Den Helder. Hillen schrijft hiervan niet op de hoogte te zijn geweest.

Tegen de betrokkenen is nu alsnog aangifte gedaan. Twee leidinggevenden worden overgeplaatst. Een klokkenluider en de negen medewerkers die zich hebben verzet tegen de niet-integere bedrijfscultuur staan niet langer op de nominatie om hun baan te verliezen, aldus Hillen.

De woordvoerders van de fracties van SP en PvdA willen zo snel mogelijk met de minister debatteren over de kwestie.

Meer over