Top Publitalia weg uit solidariteit met Berlusconi

De hele bestuursraad van Publitalia, het in opspraak gekomen reclamebedrijf van mediamagnaat-politicus Berlusconi, is afgetreden. Deze zet moet voorkomen dat het bedrijf onder controle komt van een commissaris....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De gedeeltelijke verkoop van Berlusconi's drie tv-kanalen en Publitalia, ondergebracht in de nieuwe subholding Mediaset, is vrijwel rond. Als partners worden genoemd de Saudische prins Al Walid, de Amerikaanse groep Time-Warner en de Duitse persmagnaat Leo Kirch. Bisschop Maggiolini van Como vreest al een 'Arabische kolonisering' van Italië als Al Walid een fors pakket van Mediaset krijgt.

De Australische magnaat Rupert Murdoch zou buiten de prijzen vallen omdat hij Berlusconi niet als partner wil hebben. Berlusconi hoopt zijn belangenconflict en zijn schulden weg te werken door slechts een minderheidsbelang te houden. Maar als grootste individuele aandeelhouder zal hij de baas blijven van de Italiaanse commerciële tv.

Publitalia is de brandkast van Berlusconi's holding Fininvest. President was zijn oude Siciliaanse vriend Marcello Dell'Utri, voor wie Berlusconi in het mausoleum in het park van zijn werkvilla al een plaats heeft gereserveerd. Dell'Utri en zijn tweelingbroer Alberto worden vaak genoemd in verband met de mafia.

Dell'Utri bouwde Publitalia om tot Berlusconi's partij Forza Italia. Justitie ziet in hem de centrale figuur bij de opbouw van zwarte fondsen voor de illegale betalingen van Fininvest. Hij werd op 26 mei gearresteerd wegens het uitschrijven van valse facturen. Justitie vreesde dat hij zou proberen bewijsmateriaal te verdonkeremanen. Zijn voorarrest heeft drie weken geduurd. Berlusconi vatte de arrestatie op als een politieke zet tegen hemzelf.

Hij werd nog bozer toen justitie aankondigde dat ze de vuile was van Publitalia wil laten buitenhangen door een speciale commissaris. Deze 'sovjet-maatregel' heeft Berlusconi vóór willen zijn door de voorzitter en de leden van de raad van bestuur, onder wie zijn kinderen Marina en Piersilvio, te vervangen door mensen van buiten.

De opvolger van Dell'Utri is de hoogleraar bedrijfskunde Roberto Poli. De 'competentie, onafhankelijkheid van oordeel en erkende eerlijkheid' van de nieuwe bestuurders vormen volgens Fininvest een 'onbetwistbare garantie voor de publieke opinie'. Op 7 juli beslist het gerechtshof in Milaan of Publitalia een commissaris krijgt.

In een ander conflict met justitie heeft Berlusconi een punt gescoord. Een speciale rechter ziet geen reden een snelproces tegen hem aan te spannen, zoals de procureurs van de Operatie Schone Handen hadden gevraagd. Het betreft de vermoede belastingfraude bij de aankoop van een terrein rond Berlusconi's familievilla in Macherio.

Berlusconi heeft gezegd dat de rechters moeten betalen voor alles wat ze hem hebben aangedaan. Het offensief tegen justitie wordt dan ook steeds venijniger. Iedereen dient tegen iedereen klachten in, de dossieroorlog laait op, de geruchtenmachine draait op volle toeren.

Geruchten over een arrestatiebevel tegen ex-procureur Di Pietro en een dagvaarding tegen hoofdprocureur Borrelli bleken onzinnig. Tegen Di Pietro is een nieuw onderzoek geopend. In 1989 zou hij als lid van een examencommissie de selectie hebben doorgedreven van zijn vriend Eleuterio Rea als nieuwe politiechef van Milaan.

Volgens de prominente rechtse leider Giuliano Ferrara moeten de politici de ex-socialistische leider Craxi, symbool van het corrupte Italië, hun excuses aanbieden 'voor de schandelijke manier waarop hij behandeld is'. Craxi houdt zich, in afwachting van een amnestie, nog altijd schuil voor de Italiaanse justitie in zijn villa in Hammamet in Tunesië. De cirkel is bijna rond.

Meer over