Filmtips

Top Of The Lake, Johnny Mnemomic, De guerre lasse

Bart Koetsenruijter
null Beeld Top of the Lake
Beeld Top of the Lake

Top Of The Lake (Jane Campion, 2013)
NPO 2, 23.00-00.05 uur.

'Het aangename van het misdaadgenre is dat je automatisch een motor onder je verhaal hebt hangen: er is een zaak en die moet worden opgelost. Maar vervolgens kun je allerlei elementen toevoegen: woede, melodrama, afwijkend gedrag... Zo'n detective wordt pas echt interessant als de zoektocht ook voor iets groters staat: wat doen we met ons leven, en waarom?' Niemand beter dan regisseur Jane Campion zelf verwoordde waarom de gerenommeerde Nieuw-Zeelandse (The Piano, In the Cut) voor haar mini-tv-serie een genre koos dat ze niet eerder ter hand nam. Tegelijk voeren de thema's die in haar vaak zware psychologische drama's terugkeren ook hier de boventoon: de duistere psyche van de mens, de bekraste ziel van elk individu en (daardoor) de worsteling met de liefde; het zit allemaal in deze geweldige 350 minuten durende, in zeven delen geknipte, film.

Wanneer politie-inspecteur Robin Griffin (Elisabeth Moss, Peggy Olson uit Mad Men) terugkeert naar haar geboortedorp speelt daar juist een even wrange als curieuze zaak: een 12-jarig meisje is het ijskoude water van het plaatselijke meer ingelopen, ogenschijnlijk in een poging zelfmoord te plegen. Al snel blijkt dat ze zwanger is. Ze zegt niet te weten van wie. Griffin wordt op de zaak gezet en krijgt op allerlei manieren en op alle niveaus te maken met tegenwerking van de mannelijke bevolking, in het bijzonder haar chef en de vader van het zwangere meisje. Die laatste is leider van de plaatselijke maffia en wordt aardig geprovoceerd door een groep vrouwen die zich onder leiding van een stoïcijnse goeroe (Holly Hunter) heeft gevestigd op een stuk land dat hij niet alleen als het zijne beschouwt, maar dat bovendien grote rituele waarde voor hem heeft.

En dan worstelt Griffin ook nog met niet geringe persoonlijke problemen. Overvol dus, lijkt het. Maar Campion is meester van de beheersing. In grote rust voert ze de kijker door de macabere wereld die langzaam zichtbaar wordt achter het verpletterende natuurschoon van het Nieuw-Zeelandse bergland. Geef haar de kans en haak niet af na een halve of hele aflevering. Top Of The Lake is hors catégorie.

Johnny Mnemonic (Robert Longo, 1995)
FOX, 22.00-23.40 uur.

Intrigerende mislukking van de New Yorkse beeldend kunstenaar Robert Longo, die met film in aanraking was gekomen via videoclips en zich na zijn speelfilmdebuut daaruit weer schielijk terugtrok; zijn film-cv is sindsdien leeg. Met Johnny Mnemonic verfilmde hij een kort verhaal van cyberpunkschrijver William Gibson over een datakoerier die data in zijn hoofd kan laden, maar daartoe wel zijn jeugdherinneringen heeft moeten wissen. Problemen ontstaan als een vrachtje te zwaar (en voor anderen begerenswaard) wordt. Warrige film met wel veel leuke bijrollen: rapper Ice-T is een verzetstrijder, de Japanse ster Takeshi Kitano speelt een yakuza en bodybuilder Dolph Lundgren is een religieuze huurmoordenaar.

De guerre lasse (Robert Enrico, 1987)
TV 5, 00.00-02.00 uur, Nederlands ondertiteld.

Gedragen liefdesdrama, in warme kleuren gefilmd, dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog in het vrije deel van Frankrijk. Daar leeft de schoenfabrikant Charles (Christophe Malavoy) die bezoek krijgt van zijn vriend Jérôme (Pierre Arditi) en diens vriendin Alice (Nathalie Baye). Jérôme zit in het verzet en probeert voor een joods gezin onderdak te krijgen. Dat maakt het leven van Charles een stuk minder onbezorgd. En daar komt nog een gecompliceerde liefdesverhouding bij wanneer hij verliefd wordt op Alice. Naar de gelijknamige roman van Françoise Sagan uit 1985.

undefined

Meer over