Weblog

Top-5 invloedrijke jonge Afrikanen in Nederland doet stof opwaaien

Veel reacties op de selectie die Kiza Magendane voor het Afrikablog maakte van inspirerende jonge Afrikanen. Lees hier over reacties op Twitter, Facebook en de sites van Trouw en OneWorld.

Winnares Seada Nourhussen. Beeld Efua Heyliger
Winnares Seada Nourhussen.Beeld Efua Heyliger

De top-5 van invloedrijkste jonge Afrikanen in Nederland heeft heel wat stof doen opwaaien. De persoonlijke, maar zeer afgewogen lijst is opgesteld door de student politicologie Kiza Magendane, gastblogger van het Afrikablog. Op Twitter en Facebook kwamen lovende reacties: leuk om deze vijf inspirerende jongeren in het zonnetje te zetten. Er was ook debat over de keuze zelf: waarom staat er geen enkele Noord-Afrikaan op bijvoorbeeld, mede aangezwengeld door de schrijver Abdelkader Benali.

De collega's van het dagblad Trouw waren terecht trots op de winnaar: hun Afrika-redactrice Seada Nourhussen. Op de site van Trouw plaatsten ze een interview met de winnares. Daarin wordt vooral ingegaan op het prikkelende discussiestuk 'Afrika bestaat niet', dat Seada Nourhussen eerder dit jaar publiceerde op Joop.nl en dat leidde tot een reeks discussiebijdragen op OneWorld.nl.

Een fragment:

Dus Afrika bestaat niet, maar Afrikaanse jongeren wel?
'Nou, allereerst ben ik blij dat ik nog als jongere word gezien - ik ben van 1978. Maar de reden dat ik dat stuk schreef, is dat ik me ergerde aan het feit dat veel journalisten Afrikanen een aantal generaliserende karaktereigenschappen toedichten: flexibel, veerkrachtig, vrolijk, blij. Wat voor tegenslagen ze ook te verwerken krijgen, uiteindelijk slaan ze zich er wel trommelend en dansend doorheen, zoiets.

In de journalistiek bestaat bovendien soms de neiging om over Afrikanen te schrijven, in plaats van ze aan het woord te laten. Als we willen weten hoe het zit met het conflict in Soedan, dan doen we bijvoorbeeld heel veel moeite om een Britse expert van de International Crisis Group te interviewen, maar niet de direct betrokkenen.

Juist daarom vind ik het interessant dat er de afgelopen tijd in Nederland een generatie jonge, succesvolle Afrikanen van zich laat horen, die mee willen praten over het continent waar ze vandaan komen. Die waren lange tijd onzichtbaar en onhoorbaar. Dat is volgens mij een positieve ontwikkeling.'

Tarawally
Columnist en debatleider Babah Tarawally schreef een column op OneWorld.nl over de Top-200 van de Volkskrant en het grotendeels ontbreken van allochtonen daarop. Hij vindt het jammer dat de Top-5 van Kiza niet prominenter als Volkskrant is gebracht.

Tarawally schrijft:

'De generatie voor ons had een moeilijke start. Toch is het teleurstellend dat als in Nederland anno 2014 11 procent van de bevolking van niet-westerse allochtone afkomst is, slechts 1,5 procent van de top 200 allochtoon is. Er is nog veel werk aan de winkel voor de vele hardwerkende niet-westerse migranten, maar ze zijn onderweg naar deze Top 200.'

En over Kiza's top-5:

'Om het verschil minder zichtbaar te maken plaatst de Volkskrant naast de Top 200 een speciale allochtonen lijst, van de 5 meest invloedrijke Afrikaanse jongeren in Nederland.
(...)
Even werd mijn hart opgelicht door het zien van deze namen die mij wel inspireren, om vervolgens te vervallen in het gevoel dat de Volkskrant ons niet serieus neemt. De titel luidde: 'Kiza kiest de vijf invloedrijkste Afrikaanse jongeren in Nederland.' Met alle respect voor het opkomende talent Kiza Magendane, maar kennen de miljoenen Volkskrant lezers hem en doet zijn mening er toe? Erg jammer dat een lijst die wel inspireert juist niet onder de Volkskrant-vlag schittert.'

Even voor de goede orde: het Afrikablog schittert wel degelijk onder de Volkskrant-vlag! De bijdrage van Kiza Magendane is een gastblog. De redacteur van het Afrikablog (ikzelf, Wim Bossema) heeft de Top-5 op Twitter aangekondigd met een knipoog: 'Ook genoten van de Volkskrant Top-200? Toch iets gemist? De 5 invloedrijkste jonge Afrikanen in NL op Afrikablog.'

Het samenstellen van de Top-200 is een heidens karwei waaraan Volkskrantredacteuren veel tijd en energie besteden. (zie ook de prachtige visualisatie van Mirjam Leunissen). Kiza's blog is een inspirerende voetnoot daarbij, zonder uitgebreid onderzoek vooraf. Hij heeft wel drie criteria afgewogen bij het opstellen van de lijst van invloedrijkste jonge Afrikanen in Nederland:
1. de posities die zij bekleden,
2. de capaciteiten waarover zij beschikken en handelingen die zij verrichten,
3. het netwerk waarin zij verkeren

undefined

Meer over