Tooske en Pia, kampioenen van het harde duet

Paars is onmiskenbaar de steunkleur van 'Musicals in Ahoy', het grootste evenement dat Joop van den Ende Theaterproducties op musicalgebied ooit organiseerde....

Paars was ook de kleur van de jurk die Vanessa tijdens de première droeg (paars-roze-lila om precies te zijn). Vlak voor aanvang kwam de diva met haar gevolg binnen en ontlokte daarmee een warm applaus vanaf de tribune. Vanessa's gevolg, dat is: Hans Breukhoven (echtgenoot) Gordon (vriend) en Leco van Zadelhoff (stylist). De eerste die Vanessa bij binnenkomst kuste, was Henk van der Meyden, waarmee de gehele VIP-sfeer van deze avond afdoende is samengevat.

'Musical in Ahoy' is vooral een evenement van cijfers: zeven voorstellingen in vijf dagen, per avond bijna achtduizend bezoekers, 29 musicalsterren, een ondersteunend ensemble van 26 zangers en 45 dansers. En dat allemaal op een immens podium dat wat lichtvlakverdeling de grote Las Vegas-shows kan evenaren.

'Mensen spreken mij 's avonds in het theater graag aan over hun lievelingsmusicals en hun favoriete songs', zo licht Van den Ende het idee achter dit 'stoutmoedige intiatief' toe. En dat is precies wat de mensen in Ahoy krijgen: delen uit favoriete musicals en lievelingsliedjes - bijna vier uur lang, in een niet aflatende mengeling van losse solonummers, een wedstrijd in wie het hardst duetten kan zingen en complete showblokken. Een compilatie van jazzy musicals (Chicago en Fosse) en rockmusicals (Hair, Jesus Christ Superstar en Tommy, een meezingversie van The Sound of Music, de beste nummers uit Elisabeth, Miss Saigon en The Phantom of the Opera, het straatballet uit West Side Story, een voorproefje van Copacabana. En dit is nog maar een kleine opsomming.

Het in betrekkelijk korte tijd en tussen al het andere musicalgeweld door geproduceerde spektakel is een perfecte show, overdadig gevarieerd, nergens haperend, briljant gemonteerd en technisch tot in de finesses verzorgd.

Hooguit is het wat veel van het goede. Er komt eerlijk gezegd maar geen eind aan - finalenummer 1: de voltallige cast van Saturday Night Fever, finalenummer 2: de originele cast van Les Misérables, finalenummer 3: A brand new day uit The Wizard of Oz. En dat terwijl even daarvoor 'special guest en Mr. Ahoy himself' Lee Towers eigenlijk de finale al had gezongen: You never walk alone.

De keerzijde van 'Musicals in Ahoy' is dat liedjes en nummers aan het origineel worden onttrokken, en ook uit hun vertrouwde omgeving. Want Carré en Circustheater zijn intieme zalen vergeleken bij dit Ahoy, waarin zelfs Karin Bloemen vanaf de achterste rij een soort Margootje uit Madurodam wordt. Tussendoor duiken twee reclameblokken op waarin schaamteloos nieuwe musicals als De Drie Musketiers en Mamma Mia worden gepromoot, inclusief ronkende stem van de omroeper: 'dit najaar in uw theater!' Tussen die twee gratis Ster-blokken door mocht Liesbeth List één lied zingen: Non, je ne regrette rien, de meest sobere en authentieke voordracht van de avond.

Beste allround musicalartiest: Joke de Kruijf (een fenomenaal weerzien in The Phantom), beste shownummer: Willem Nijholt (The Engineer uit Miss Saigon), beste dansbenen: Joost de Jong (Saturday Night Fever), stoerste ontblote borst: Bastiaan Ragas (Aida); meest exuburante optreden: Karin Bloemen (Dreamgirls), grootste verrassing bij de vrouwen: Mathilde Santing (Funny Girl), grootste verrassing bij de mannen: Danny de Munk (vanwege zijn veelzijdigheid in Copacabana, Tommy en Les Misérables). Beste allover prestatie: Cocky van Huijkelom (vanwege alle jurken en kostuums).

De wedstrijd wie het hardst een duet kon zingen, werd overigens gewonnen door Stanley Burleson en Addo Kruizinga (uit Elisabeth), vlak voor Tooske en Pia Douwes (uit De Drie Musketiers). Tot ver voorbij De Kuip moet dat te horen zijn geweest.

Meer over