Toon Schuurmans 1930-2013

Toon Schuurmans bokste voor Crooswijk toen het nog Feyenoord tegen Ajax was in de ring.

PETER DE WAARD

Op 67-jarige leeftijd versloeg hij nog in een ludieke partij de toen 30-jarige Regilio Tuur, zij het dat de laatste niet na een linkse hoek maar na een enkelblessure de wedstrijd moest opgeven. Zelfs op bijna 80-jarige leeftijd bokste hij tegen andere hoogbejaarden in de jaarlijkse memorial ter nagedachtenis aan Nederlands grootste bokser Bep van Klaveren, bijgenaamd The Dutch Windmill.

Bokskampioen Toon Schuurman, overleed 17 januari in Rotterdam op 82-jarige leeftijd. Hij maakte deel uit van een legendarische generatie van boksers uit Crooswijk die in hun tijd qua populariteit voetballers naar de kroon stak. Behalve Schuurmans behoorden daartoe Bep van Klaveren, Wim van Klaveren en Dries Sloof. Schuurmans werd geboren in het voorjaar van 1930 in een gezin met drie kinderen. Zijn vader was pijpfitter. In de crisisjaren kon het gezin maar amper het hoofd boven water houden. Boksen was de enige sport die geen geld kostte. De club stelde de bokshandschoenen beschikbaar. Als boksersshort werd de onderbroek van de vader gebruikt, met daaroverheen een zwembroek om de onderbroek omhoog te houden. De training bestond uit hardlopen in het Kralingse Bos en zwemmen in het open riool van de Kralingse Plas.

Boksen bood een kans het arme milieu te ontvluchten. Toon Schuurmans werd na de oorlog (semi-)prof. Hij werd driemaal Nederlands kampioen (1951, 1953 en 1956) in het weltergewicht. In 1957 bokste hij tegen de nummer-2 van de wereld, de Deen Chris Christensen. Het werd onbeslist na acht ronden. Meestal vonden de wedstrijden plaats in de Rivièrahal in Blijdorp, het mekka van de bokssport. Vanaf 1953 werd hier ook de stedenmatch tegen Amsterdam afgewerkt, met de notabelen voor veel geld vlak om de ring en het gepeupel gratis hoog in de zaal. De duels waren even populair als Feyenoord-Ajax nu. 'Ik woonde destijds in Blijdorp en wandelde zo naar de dierentuin. Na afloop van een gevecht kreeg je altijd een bemoedigende klop op de schouder. 'Lekker geraakt, Toon', zeiden ze dan.' Schuurmans werd de gentleman genoemd, omdat hij nooit voor de knock-out ging. Hij knokte niet, maar bokste. Hij maakte zich ook nooit druk. 'Hij lag vaak in de kleedkamer gewoon nog te slapen', schreef de Volkskrant in 2006.

In totaal bokste hij 128 partijen als professional waarvan hij er 111 won. Hij sloot zijn professionele carrière in 1964 af. Hij werd opkoper te water van oude materialen en scheepsrestanten. 'Ik had goede relaties bij Van Ommeren en Verolme. Ik ben rijk geweest, maar ik heb er geen gulden aan overgehouden.' Maar hij bleef altijd boksen, ook nadat hij op zijn 40ste jaar acute reuma had gekregen die later leidde tot lekkende hartkleppen. Na zijn pensioen - in het jaar waarin Bep van Klaveren overleed - werd hij lid van de door Aad Veerman opgerichte Dutch Windmill Club, die elk jaar weer in de ring stond om Van Klaveren te eren. Twee keer per week trainden ze fanatiek

Het AD beschreef de wedstrijden van de bejaarde boksers in 2003 tijdens het eerste lustrum van de memorial. 'Toon Schuurmans (73) en Gerrit Spaay (67) van de Dutch Windmillclub in Crooswijk betreden de ring. Het felle spotlicht accentueert de gegroefde gezichten, het slappere vlees. Maar de geest is ongebroken. Wat een inzet! Wat een snelheid nog!'

In 2007 kreeg Schuurmans twee nieuwe hartkleppen, drie maanden later bokste hij weer. In 2010 moest hij alsnog stoppen vanwege vasculaire dementie die door de hartoperatie was veroorzaakt.

undefined

Meer over