Toon ruzie VS en Rusland over strijd in Syrië verhardt

De toon van het geruzie tussen de VS en Rusland over de militaire operatie in Syrië wordt steeds harder. De VS weigeren hun inlichtingen, die nodig zijn om IS-doelen te bombarderen, met de Russen te delen. Volgens Rusland is dit het bewijs dat de VS de strijd tegen terreur niet serieus nemen.

Redactie
Ingestorte huizen na luchtaanvallen door Russische gevechtsvliegtuigen in Babila, op het platteland van de Syrische provincie Idlib. Beeld reuters
Ingestorte huizen na luchtaanvallen door Russische gevechtsvliegtuigen in Babila, op het platteland van de Syrische provincie Idlib.Beeld reuters

'Onze partners die een echte vijand in IS zien die actief bestreden moet worden, helpen ons met data over bases, opslagplaatsen, commandopunten en trainingskampen', aldus majoor-generaal Igor Konasjenkov, een woordvoerder van het ministerie van Defensie. 'Maar diegenen die een andere mening hebben over deze terreurbeweging zoeken constant naar redenen om samenwerking in de strijd tegen de internationale terreur uit de weg te gaan', zei hij, verwijzend naar de Amerikanen.

De Verenigde Staten hadden even daarvoor aangegeven niets te zien in militaire samenwerking met de Russen in Syrië omdat de Russische strategie 'tragisch gebrekkig' zou zijn. Wel zijn de Amerikanen bereid om gesprekken met de Russen te voeren om de veiligheid van zijn piloten te garanderen, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, woensdag tijdens een bezoek aan Rome.

Ondertussen lijkt Rusland steeds meer het heft in eigen handen te nemen. De Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigoe, maakte woensdag bekend dat Russische marineschepen 26 raketten hebben afgevuurd op posities van Islamitische Staat in Syrië. De afstand tussen de Kaspische Zee en Syrië is ongeveer 750 kilometer.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Gezamenlijk offensief

Het Syrische leger heeft woensdag in de provincies Idlib en Hama een grondoffensief geopend tegen de opstandelingen in het gebied. Rusland voert ter ondersteuning luchtaanvallen uit. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag gemeld.

Volgens het Observatorium wordt op vier fronten gevochten. Het zouden de 'zwaarste gevechten in maanden' zijn. Activist Ahmad al-Ahmad zei dat het leger zware beschietingen uitvoert, nadat de rebellen eerder een controlepost hadden aangevallen. De extremistische beweging Islamitische Staat is niet actief in het gebied.

In het noordwesten van Syrië zijn veel verschillende strijdgroepen actief, zoals het aan Al Qaida verwante al-Nusra Front, het islamitische Ahrar al-Sham (Vrije Mensen van de Levant) en 'brigades' die zich tot het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA) rekenen. Het FSA is feitelijk geen strak georganiseerd leger, maar een verzamelnaam voor groepen rebellen. Talrijke jihadisten en meer gematigde rebellen inclusief die van het al-Nusra Front en FSA-strijders werken vooral in de noordwestelijke provincie Idlib samen onder de naam Jaish al-Fatah (Veroveringsleger).

Een man rijdt langs een gebouw dat in puin ligt na een Russische luchtaanval op Latamneh, op het platteland van Hama. Beeld reuters
Een man rijdt langs een gebouw dat in puin ligt na een Russische luchtaanval op Latamneh, op het platteland van Hama.Beeld reuters

Scepsis

De Russen richten zich sinds afgelopen week op doelen van IS, maar vallen daarnaast ook gematigdere oppositiegroepen zoals het Vrije Syrische Leger aan. Dat zorgt voor scepsis bij de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, die beweren dat Rusland tot voornaamste doel heeft het regime van de belaagde president Assad te verstevigen.

Moskou spreekt tegen dat het ook gematigde rebellen aanvalt. 'Wij beschouwen het Vrije Syrische Leger niet als een terroristische organisatie', zei Lavrov vorige week. Wel geeft Rusland toe dat het zich naast IS ook op andere terreurgroepen, zoals al-Nusra, richt.

'Groene mannetjes'

Er komen Russische laarzen op de grond in Syrië, alleen zal er niet op staan dat ze Russisch zijn. Het betreft 'vrijwilligers'. Die trekken weg uit Oekraïne, op naar hun volgende oorlog. Lees hier meer.

Meer over