Update

Toon Gerbrands pleit voor ethische commissie bij KNVB

Toon Gerbrands vindt dat er een ethische commissie moet komen bij de voetbalbond KNVB. Volgens de directeur van AZ hoort zo'n commissie bij een gedragscode.

null Beeld pro shots
Beeld pro shots

'Allerlei andere bonden hebben zo'n commissie als onderdeel van de gedragscode. Een onafhankelijke commissie moet zich kunnen buigen over zaken waarbij de KNVB betrokken is', aldus Gerbrands.

Aanleiding voor de aanzet van Gerbrands is de zaak tussen coach Gertjan Verbeek en de KNVB. 'Verbeek heeft iets gezegd over de tuchtcommissie en nu moet de tuchtcommissie daar over oordelen. Dat klopt niet. Dat moet nu juist een onafhankelijke partij doen. Als de zaak met Verbeek achter de rug is, ga ik bij andere clubs polsen of hier draagvlak voor is.'

Gerbrands heeft vernomen dat KNVB-voorzitter Michael van Praag zo'n commissie wel ziet zitten, maar dat de clubs het initiatief moeten nemen. 'Ik wil mij daar graag voor inzetten. Als de andere clubs dit ook willen, zal de KNVB een commissie moeten opzetten.'

Volgens de KNVB was er al een dergelijke commissie, maar is deze op verzoek van de clubs in 2002 opgeheven. Het toezicht op de naleving van de gedragscode kwam daarmee bij de aanklager betaald voetbal te liggen. Medio december stelde de KNVB in de discussie over gedragsregels op het voetbalveld nog een herintroductie van zo'n commissie voor. 'Maar daar voelden de aanwezige belangenorganisaties - van spelers, trainers, scheidsrechters en clubs - toen echter weinig voor', aldus de KNVB.

Toon Gerbrands. Beeld pro shots
Toon Gerbrands.Beeld pro shots
null Beeld pro shots
Beeld pro shots
Meer over