Tony Blair: 'Rechtssysteem wordt radicaal hervormd'

Premier Tony Blair heeft gisteren de meest ingrijpende hervorming van het Britse justitiële systeem in decennia aangekondigd. Het plan maakt deel uit van zijn kruistocht tegen de criminaliteit....

Groot-Brittannië moet het huidige uit de 19e eeuw stammende justitiële systeem in de woorden van Blair vervangen door een modern 21e-eeuws systeem. In de praktijk betekent het dat verdachten van misdrijven veel van hun rechten zullen verliezen.

Zo zal in de toekomst in Groot-Brittannië iemand die van een delict is vrijgesproken, opnieuw voor hetzelfde delict kunnen worden vervolgd als er nieuw bewijsmateriaal wordt aangedragen.

'Als we de mensen het vertrouwen willen geven dat er na de aangifte van een misdrijf ook daadwerkelijke vervolging plaatsvindt, dan zullen we een efficiënter justitieel apparaat moeten creëren', aldus de premier. Het openbaar ministerie zal daartoe ook nieuwe en betere apparatuur moeten krijgen.

De regels voor bewijsvoering moeten worden vergemakkelijkt en er moet volgens Blair meer vertrouwen komen in het gezonde verstand van rechters en jury's. Daarvoor is ook een omslag nodig in het denken van advocaten die op grond van vormfouten processen vertragen of laten mislukken.

Blair zei dat er garanties moeten blijven dat verdachten een eerlijk proces kunnen krijgen, maar de premier wil af van 'het bewust traineren en uitstellen van processen die tot maandenlange vertragingen in vervolgingen leiden.' Openbare aanklagers krijgen meer mogelijkheden om beroep aan te tekenen, vooral in zaken die sneuvelen op grond van vormfouten.

Meer over