Toneelstuk Am Ziel deels achter gesloten deuren

Het toneelstuk Am Ziel van de Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Bernhard wordt begin september in twee versies alsnog opgevoerd in Amsterdam. Theaterproductiehuis Zeelandia presenteert het stuk in het DelaMar Theater, en Toneelschuur Producties Haarlem in Theater Bellevue. Die laatste voorstelling wordt gegeven in het kader van het Theaterfestival (TF) en zal een besloten karakter hebben.

Dat is de uitkomst van langdurig overleg tussen de twee producenten, de directie van het DelaMar Theater en TF. Tussen deze partijen ontstond de afgelopen dagen onenigheid over het al dat niet opvoeren van beide voorstellingen in dezelfde week, omdat daarvoor wellicht te weinig publiek zou zijn.

De rechten voor Am Ziel zijn voor de maand september in bezit van Zeelandia, dat een half jaar geleden het contract met DeLaMar Theater heeft getekend om deze productie ook in Amsterdam te spelen. Deze Zeeuwse versie ging vorig jaar in première tijdens het Zeeland Nazomer Festival. Vorige week werd bekend dat de Haarlemse Am Ziel is geselecteerd voor het Theaterfestival dat ook begin september plaatsvindt.

'Twee keer Am Ziel in één week in dezelfde stad, dat is veel. Vandaar dat we niet meteen dachten: oké, dan geven wij onze rechten vrij. Ook de directie van het DeLaMar Theater had daar moeite mee. Want wij moeten wel zes keer 550 mensen binnen zien te krijgen.' Dat zegt Henk Schoute, directeur van Theater Zeelandia die de rechten op het stuk bezit.

Schoute: 'Wij hebben nu de oplossing bedacht dat de Haarlemse Am Ziel één keer besloten kan worden opgevoerd in het Theaterfestival. Dat wil zeggen dat de kaartjes niet in de vrije verkoop gaan. Hoe het TF dat gaat doen, dat mogen ze zelf bepalen. En wij hopen dat er een debat komt, waardoor de voorstellingen een meerwaarde krijgen. Ik denk dat met dit besluit het belang van zowel het TF als van het theater in het algemeen wordt gediend.'

Bij Theater Zeelandia wordt de rol van de bevriende schrijver in Am Ziel overigens gespeeld door Arnon Grunberg. Voor haar rol in de Haarlemse versie van het stuk is Marlies Heuer onlangs genomineerd voor de theaterprijs Theo d'Or.

Am Ziel van Toneelschuur Producties is op 2 of 3 september te zien (in oktober op tournee), de Zeeuwse versie van 4 tot en met 9 september.

Pijnlijk drama

Am Ziel van Thomas Bernhard (1931-1989) gaat over een ingewikkelde moeder-dochter-relatie, gerelateerd aan Bernhards algemene argwaan over de rol van kunst, theater en politiek, vooral in zijn eigen land Oostenrijk. In het stuk maken de moeder en dochter zich op voor hun jaarlijkse vakantie aan zee. Voor het eerst is besloten dat daarbij een bevriend schrijver aanwezig mag zijn. Dit derde personage zet de verhoudingen op scherp, maar Am Ziel eindigt niettemin in een pijnlijke pas op de plaats.

undefined

Meer over