Recept

Tomaten in room met mozzarellataartjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tomaten in room met mozzarellataartjes (Voorgerecht voor 4 personen)

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

'Bert Wagendorp schrijft altijd wat ik ook vind, voordat ik zelf doorheb dat ik dat vind', merkte Ronald Giphart ooit eens op, en zo is het maar net. Dus toen Wagendorp onlangs in niet mis te verstane bewoordingen het werk van Julian Barnes aanprees, en zijn culinaire schotschrift Wijsneus in de keuken in het bijzonder, snelde ik subiet naar de boekwinkel om het oeuvre van de beste man aan te schaffen. Nou ja, ik bestelde het online.

Barnes heeft inderdaad een bijzonder grappige schrijfstijl, niet gespeend van de zelfspot waarop de Engelsen patent hebben. Afgaande op zijn culinaire eruditie moet Barnes een zeer ervaren thuiskok zijn, maar hij veinst het tegenovergestelde. Zelf iets verzinnen, daar doet Barnes niet aan. Hij is een nauwgezette receptenkoker, eentje die nijdig wordt als er in zijn ogen iets niet klopt aan de receptuur.

Marcus Huibers. Beeld Studio V
Marcus Huibers.Beeld Studio V

Bijvoorbeeld: hoe zwaar weegt een klont boter precies? Op welke stand moet de gaspit van het fornuis en hoeveel is in vredesnaam een snuf zout? De reeks receptenschrijvers die hij bespreekt is adembenemend - en ze krijgen er bijna allemaal van langs.

Wij van de Volkskeuken blijven gek genoeg ongenoemd. Toch voelde ik me geregeld aangesproken, bijvoorbeeld als Barnes opmerkt dat de thuiskok ervan uitgaat dat de receptenschrijver het recept heeft uitgeprobeerd tot de perfectie is bereikt en het in marmer kan worden gebeiteld. Dat is natuurlijk niet zo. Sorry, mensen.

We maken de tomates à la crème van Edouard de Pomiane die Barnes beschrijft. Enigszins aangepast en aangevuld, want zo wijsneuzerig ben ik dan ook wel weer. Waarschuwing: het betreft ronduit een vegetarisch gerecht.

Bereiding

Snijd de tomaten doormidden. Verhit de boter in een ruime koekenpan en leg de tomaten erin, snijkant beneden.

Prik de bolle bovenkant van de tomaten een paar keer in. Bak 2 minuten, draai de tomaten even om en draai ze weer terug op de snijkant.

Kruid met zout en peper en schenk de room erbij. Laat met gesloten deksel 15 minuten pruttelen.

Verdeel de mozzarella in vier stukken en leg ze elk op een plak bladerdeeg.

Vouw twee deegpunten naar elkaar toe, zodat de kaas overdekt is, en druk vast.

Leg de pakketjes op ruim bakpapier, want de kaas gaat lopen. Bak 12 minuten in een oven op 225 graden.

Serveer de tomaten en saus met de taartjes. Garneer met basilicum.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Ingrediënten

6 stevige trostomaten

50 g roomboter

peper en zout

125 ml slagroom

4 plakken bladerdeeg

125 g mozzarella

verse basilicum

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over