Tom Cruise maakt een praatje met iedereen

Dublin, 16 januari 1995.

Tom Cruise (L) en Brad Pitt in Interview with the Vampire. Beeld
Tom Cruise (L) en Brad Pitt in Interview with the Vampire.Beeld

Première van Interview with the Vampire in Dublin. Tom Cruise komt er voor over, God zegene hem. Hij had het een paar maanden geleden beloofd, en ik had altijd gedacht dat er wel iets tussen zou komen. Hij baant zich een weg door een angstwekkende rij toeschouwers en maakt met iedereen een praatje. Ik weet één ding: ik zou het hem niet nadoen.

Daarna een receptie in Dublin Castle. Liam Neeson komt opdagen. Een groep Britse parlementariërs komt kijken wat de belastingvoordelen de Ierse filmindustrie hebben opgeleverd. Ik krijg de indruk dat ze de film tamelijk verschrikkelijk vonden.

Misschien willen ze dit soort ondernemingen uiteindelijk niet op hun conto hebben. Als je Shakespeare hebt, waarom zou je dan nog film willen?

17 januari

De volgende dag naar Londen voor een herhaling van het zelfde evenement. Vampire opent in Leicester Square.

18 januari

Het publiek lijkt oprecht van de film te houden, maar de kritieken zijn behoorlijk zuur. Een raar fenomeen, dat deels te maken heeft met de distributietactiek van de maatschappijen. Ze maken grote publieksfilms immuun voor kritiek. De voorbeschouwingen, tijdschriftartikelen en tv-reportages zetten de criticus buiten spel. Wat die ook schrijft, het publiek komt toch wel. Een vorm van impotentie die woede wekt.

Neil Jordan (1950), Iers filmregisseur. Ingekort fragment uit Michael Collins - Screenplay and Film Diary. Penguin; 1996.

Meer over