Tom à la ferme

Drama

Regie Xavier Dolan

Met Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy

In 10 zalen

3 sterren

Dolan houdt van grootse emoties en dramatische gebaren.

Hij brult hartstochtelijk mee met een liedje in de auto. Stopt langs de kant van de weg, stapt uit, klapt bijna dubbel van verdriet. Tom is radeloos na het overlijden van zijn geliefde, Guillaume. En aangezien Tom à la ferme een film is van Xavier Dolan zal de kijker dat weten ook. In de openingsscène legt een liefdesbrief, geschreven met vlekkerige inkt op een papieren zakdoekje, Toms situatie uit. 'Een deel van mij is ook gestorven.'

De getalenteerde Franstalige Canadees Dolan houdt van grootse emoties en dramatische gebaren. Het maakt zijn films geliefd en gehaat; of je zwelgt mee, of je kunt er niet goed tegen. Een tussenweg leek niet mogelijk, maar na J'ai tué ma mère, Les amours imaginaires en Laurence Anyways (een trilogie over onmogelijke liefdes, noemde de regisseur het zelf) komt Dolan nu toch verrassend uit de hoek. Na het melodramatische begin ontpopt Tom à la ferme zich tot een duistere psychologische thriller. Uiteindelijk gaat het toch weer over grenzeloze liefde, over narcisme en psychische afhankelijkheid - maar dit keer in een minder hysterische verpakking.

Tom (gespeeld door Dolan zelf) reist af naar het ouderlijk huis van Guillaume om de begrafenis bij te wonen. Guillaumes moeder blijkt niets te weten van hun verhouding; ze neemt aan dat Tom gewoon een goede vriend was. Haar oudste zoon Francis is wel op de hoogte. Hij maakt Tom al gauw op agressieve wijze duidelijk dat het onderwerp taboe is.

Tom zou snel moeten ontsnappen aan het geweld van Francis, aan wie duidelijk een steekje los zit, maar in plaats daarvan raakt hij in zijn ban.

De hitchcockiaanse spanning blijkt een welkome toevoeging aan Dolans oeuvre. Voor het eerst schreef hij niet in zijn eentje het scenario: Tom à la ferme is gebaseerd op een toneelstuk van Michel Marc Bouchard, die meewerkte aan de filmversie. Strak geregisseerd, zonder de maniertjes die zijn vorige films hinderden, is de thriller het bewijs dat de pas 25-jarige regisseur zich nog volop ontwikkelt.

undefined

Meer over