Nieuws

Toezichthouder VS onderzoekt dertig crashes met Tesla

De Amerikaanse toezichthouder NHTSA heeft in totaal dertig onderzoeken lopen naar ongevallen met Tesla’s waarbij mogelijk AutoPilot was ingeschakeld, het systeem dat de menselijke bestuurder ondersteunt. Bij de ongevallen sinds 2016 zijn in totaal tien mensen om het leven gekomen.

In 2018 vond er een ongeval met een Tesla plaats in Californië, waarbij de bestuurder om het leven kwam. Het rijhulpsysteem AutoPilot was ingeschakeld.  Beeld AP
In 2018 vond er een ongeval met een Tesla plaats in Californië, waarbij de bestuurder om het leven kwam. Het rijhulpsysteem AutoPilot was ingeschakeld.Beeld AP

Hoewel AutoPilot niet bij alle ongevallen was geactiveerd, was het systeem ingeschakeld in zeker drie crashes met dodelijke afloop, aldus een overzicht van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), waaruit persbureau Reuters citeert.

De toezichthouder heeft Tesla in het verleden meerdere keren bekritiseerd om de wijze waarop de bouwer van geavanceerde elektrische auto’s omgaat met zijn rijhulpsysteem. Volgens de NHTSA doet Tesla er te weinig aan om te voorkomen dat automobilisten al dan niet bewust verkeerd gebruikmaken van het systeem. Bestuurders zouden te lange tijd hun handen van het stuur kunnen houden, zonder dat het systeem ingrijpt.

Ongeval in Texas

De werking van AutoPilot staat opnieuw in de aandacht sinds een ongeval in april in Texas, waarbij twee mannen om het leven kwamen. Volgens de politie zat geen van beiden achter het stuur op het moment dat hun auto van de weg raakte en tegen een boom reed. Onderzoekers van de NHTSA hebben in een voorlopig onderzoek nog niet kunnen vaststellen of AutoPilot op het moment van het ongeval in gebruik was.

Volgens Tesla was het stuur van het voertuig vervormd geraakt tijdens de botsing, wat erop duidt dat er wel degelijk iemand in de bestuurdersstoel moet hebben gezeten. Ook zouden geen van beide inzittenden hun gordel hebben gedragen. Uit videobeelden van het beveiligingssysteem van het huis van de verongelukte eigenaar, blijkt dat hij bij vertrek achter het stuur zat, en de bijrijder op de passagiersstoel. De crash vond plaats binnen 200 meter na vertrek.

Tesla zelf zegt dat AutoPilot autorijden veiliger maakt en dat het systeem tot minder ongelukken leidt. Naast Tesla onderzoekt de NTHSA ook zes ongevallen van andere merken waarbij rij-ondersteuning actief was. Bij deze ongelukken zijn geen gewonden gevallen.

Meer over