Toeval

Het is in Match Point, de eerste van een reeks films die New Yorker Woody Allen in Europa maakte, of de regisseur heeft geprobeerd zijn typerende stijl op de nieuwe locaties zo veel mogelijk intact te laten. In de film, die zich afspeelt in Londen, dringt een voormalige tennisprof van Ierse afkomst een chiquer milieu binnen en ontmoeten de hoofdpersonen elkaar op dezelfde manier als in Allens andere werk: in een voortdurende aaneenschakeling van lunchafspraken, gezamenlijke diners en operabezoeken, om onmiddellijk geanimeerde gesprekken over liefde, relaties en carrières te beginnen. Wanneer de jonge hoofdpersoon Chris (Jonathan Rhys Meyers) door Tom (Matthew Goode), een rijke kennis van de tennisclub, aan diens zus (Emily Mortimer) wordt gekoppeld en aan hun ouders wordt geïntroduceerd, is Allens stijl hooguit wat ingetogener dan normaal. Precies dat maakte Match Point tot zijn beste en misschien wel spannendste film in jaren. Door de herkenbare eenvoud die zo ontstaat - en wanneer Chris overduidelijk meer interesse heeft voor Toms wulpse verloofde (Scarlett Johansson) - kan het thrillerachtige drama vervolgens uitzonderlijk precies en mooi worden uitgespeeld.

Match Point (Woody Allen, 2005) Canvas, 20.40-22.40 uur.

First Blood

(Ted Kotcheff, 1982) In First Blood, het boek van schrijver David Morrell waarop deze eerste Rambo-film uit 1982 is gebaseerd, wordt Rambo vermoord. Stallone liet het einde herschrijven om meerdere films over het personage te kunnen maken. Hoewel de daaropvolgende films er nooit echt beter op werden, pakte die keuze voor Stallone bepaald niet slecht uit; mogelijk verschijnt er de komende jaren een vijfde deel. Dit eerste deel, waarin de door Stallone gespeelde Vietnamveteraan het in het Amerikaanse stadje Hope opneemt tegen een foute sheriff, geldt terecht als klassieker. RTL 7, 20.30-22.20 uur.

New Kids: Turbo!

(Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010) In New Kids: Turbo!, de eerste van twee succesvolle films rond een groepje asociale nietsnutten in het Brabantse Maaskantje, mengen de makers hun geridiculiseerde variant van de jaren negentig (gabbers!) met de actualiteit: de crisis arriveert in het dorp. Zoals gebruikelijk wanneer een tv-komedie naar het doek wordt getild, gieten de makers hun film in een Hollywood-actiemal, inclusief vertraagde beelden, ironisch ingezette sentimentele muziek en oeverloze, maar niettemin vermakelijke vuurgevechten. De vele cameo's mogen wat tegenvallen; Hans Teeuwen en Theo Maassen zijn nooit leuker dan de New Kids zelfs. Misschien hadden sommige scènes en plotwendingen ook iets meer aandacht verdiend, maar het onbenullig-anarchisme waarmee de New Kids alles in hun omgeving torpederen, inclusief hun film, is zeer aanstekelijk. Veronica, 22.30-0.20 uur.

The Secret Garden

(Agnieszka Holland, 1993) Bekendste en sterkste verfilming van de klassieke roman van Frances Hodgson Burnett uit 1911, over het getraumatiseerd weesmeisje Mary dat in een naargeestig landhuis verblijft en een verbond sluit met haar invalide neef. De Poolse filmmaakster Agnieszka Holland maakte er een uitzonderlijke stijlvolle vertelling van; prachtig hoe het meisje zich voorzichtig meer openstelt voor de licht-magische wereld om haar heen. Een kinderfilm voor volwassenen - en andersom.

NET 5, 3.25-5.15 uur.

undefined

Meer over