Toestroom Rohingya-moslims in Bangladesh

COX'S BAZAR (ANP) - Bangladesh heeft de controles aan de grens met Myanmar (voorheen Birma) opgevoerd, nadat de afgelopen dagen ongeveer duizend mensen van de Myanmarese moslimminderheid Rohingya het land binnenkwamen. Enkele honderden werden aan de grens tegengehouden en teruggestuurd. Dat hebben de Bengaalse autoriteiten en lokale media vrijdag gemeld.

,,Ze hebben ons uit huis gejaagd en dreigden ons nog slechter te behandelen als we terugkomen'', aldus een van de vluchtelingen, die met vijf gezinsleden met een bootje de grensrivier de Naf was overgestoken. Een aantal vluchtelingen heeft verklaard dat ze vrezen gemarteld te worden, omdat ze oppositieleidster Aung San Suu Kyi steunen. Die staat momenteel terecht, omdat ze de voorwaarden van haar huisarrest zou hebben geschonden. Volgens de Bengaalse autoriteiten gebruiken de vluchtelingen het proces als excuus om te vluchten.

In het overwegend boeddhistische Myanmar wonen ongeveer 800.000 Rohingya. Sinds de militaire junta aan de macht kwam in 1962 worden de moslims stelselmatig onderdrukt.

Meer over