Toernooiwinst geeft hockeyers zelfvertrouwen

Het Nederlandse hockeyteam heeft het eigen zevenlandentoernooi gewonnen. De 2-2 zondag in de slotwedstrijd tegen Australië was voldoende voor de eindoverwinning....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het was de eerste belangrijke toernooizege van de nationale hockeyploeg sinds de verovering van de wereldtitel in Lahore 1990. 'Dit is vooral een mentale opsteker', oordeelde coach Oltmans. 'Vijf maanden voor het WK in Sydney hebben wij de aansluiting met de wereldtop hersteld. Daarover bestaat na deze winst geen twijfel meer. Dat is heel goed voor het zelfvertrouwen van de ploeg.'

In Sydney verdedigt Nederland eind november de wereldtitel van 1990. Oltmans heeft er alle vertrouwen in. 'We zijn terug waar we in 1990 stonden: bij de top vier.' Na 1990 zakte Nederland sterk terug. De ploeg grossierde in troostprijzen en raakte de aansluiting met de toonaangevende landen Duitsland en Australië kwijt. Onder Oltmans, de opvolger van Jorritsma, denkt de selectie een belangrijke rol mee te kunnen spelen in de strijd om de wereldtitel.

'Dit is de eerste keer sinds 1990 dat wij de toplanden achter ons laten', zei reserve-aanvoerder Brinkman. 'We hebben dit toernooi verdiend gewonnen. We waren de meest constante ploeg.' Nederland nam het toernooi serieus. De andere landen sprongen er wat laconieker mee om. De Duitse bondscoach Lissek experimenteerde naar hartelust, stelde zes, zeven junioren op en vond de vierde plaats niet zorgwekkend.

Pakistan speelde wisselvallig. Slecht tegen Nederland (2-6) en briljant zaterdag tegen Australië (72). 'De spelers zijn moe', zei coach Hans Jorritsma. 'Ze krijgen na dit toernooi een maand vrij. Daar zijn ze hard aan toe.' Door de nederlaag van Australië was Nederland zondag bij een gelijkspel toernooiwinnaar. Die puntendeling kwam er. Op 't nippertje. 'De jongens hebben ervoor geknokt', complimenteerde Oltmans zijn spelers. 'Het zag er somber uit maar het geloof in een goed resultaat bleef overeind.'

Nederland startte tegen Australië bijzonder mat. 'De eerste twintig minuten waren we niet in de wedstrijd', keek Veen terug. In de 22e minuut profiteerde Hager van een foutje van Delissen en tikte 0-1 in.

Nederland kreeg in de eerste helft een kans en vier strafcorners, na de pauze drie kansen (twee doelpunten) en nog vier strafcorners. Die acht strafcorners leverden niets op. 'De scherpte ontbrak bij Bovelander en Van den Honert', vond Brinkman. 'Bovendien hebben de Australiërs de beste cornerverdediging. Ze hebben de video goed bekeken.'

Oltmans vond de missers niet verontrustend. 'We hebben ons in dit toernooi aan twee, drie varianten gehouden. We hebben nog andere mogelijkheden achter de hand voor het WK. Die wilden wij op dit toernooi niet prijsgeven.'

Na de rust kwam Nederland in een benarde positie na de 0-2 in de 42e minuut van Lewis, die slecht wegwerken van doelman Jansen afstrafte. Vier minuten later halveerde Bovelander de achterstand (1-2). Het was zijn elfde doelpunt in het toernooi. Daarmee veroverde hij de topscorertitel voor de Pakistaan Ashraf met tien doelpunten.

Nederland ging op jacht naar de gelijkmaker maar stuitte op de agressieve en fysiek sterke defensie van de Australiërs. Totdat tachtig tellen voor het einde Veen uitstekend reageerde op een dieptepass van Bovelander, doelman Diletti omspeelde en uit een moeilijke hoek 2-2 intikte.

'Het gelijke spel was meer dan verdiend', evalueerde Oltmans. 'We hebben de wedstrijd vijftig minuten gedomineerd.'

De coach stond tijdens de wedstrijd via een oortelefoontje constant in contact met zijn assistent Bert Bunnik die het duel van het dak van de hoofdtribune volgde. 'Van een hoge positie heb je een andere kijk op de wedstrijd', zei hij. 'Bert geeft zijn bevindingen door. Die tel ik op bij mijn eigen bevindingen en aan de hand daarvan neem ik mijn beslissingen.'

Zijn bevindingen waren positief. 'Dit is een mooie toernooi-overwinning. Maar we sluiten de ogen niet. We zijn er nog niet. We zijn op de goede weg. Maar die weg is nog lang.'

AMSTELVEEN: zevenlandentoernooi, mannen: Pakistan - Australië 7-2. 7. Bajwa 1-0, 9. Ashraf 2-0, 16. Shahbaz 3-0, 20. Khan 4-0, 29. Davies 4-1, 44. Stacy 4-2, 52. Ashraf 5-2, 57. Bajwa 6-2, 59. Kaleem 7-2.

Zuid-Afrika - Maleisië 3-0. 7. Cullen 1-0, 63. Pullen 2-0, 65. Nichol 3-0.

Argentinië - Zuid-Afrika 3-2. 10. Jorge Lombi 1-0, 27. Falchetto 2-0, 40. Graham 2-1, 62. Jorge Lombi 3-1, 70. Clark 3-2.

Duitsland - Pakistan 2-1. 33. Bechmann 1-0, 57. Tewes 2-0 (sc), 58. Shahbaz sr. 2-1.

Nederland - Australië 2-2. 22. Hager 0-1, 42. Lewis 0-2, 46. Bovelander 1-2, 69. Veen 2-2. Scheidsrechters: Renaud (Fr), Deo (Sp). Toeschouwers: 6000. Strafcorners Nederland: 8, Australië: 2.

Nederland: Jansen; Van Pelt, Drenth, Jazet, Klein Gebbink; Brinkman, Delissen, Bovelander; Veen, Van den Honert, Van Wijk (60. Delmee). Vliegende wissels: De Nooyer.

Australië: Diletti; Elmer, Carruthers, Wark (45. Duff), Sproule; Lewis, Gaudoin, Stacy; Corbitt, Hager, Davies. Vliegende wissels: Bodimeade, Garard.

Eindstand: Nederland 6-10 (26-8), Australië 69 (22-13), Pakistan 6-8 (23-13), Duitsland 6-8 (16-8), Argentinië 6-5 (8-11), Zuid-Afrika 6-2 (9-24), Maleisië 6-0 (3-30).

Meer over