Toeristische uitstapjes in eigen land lopen terug

Korte buitenlandse reisjes - een weekeind naar Londen of Parijs - vormen een steeds grotere concurrentie voor de vakantie in eigen land....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het aantal 'standplaatsvakanties', een verblijf in de eigen stacaravan of bungalow, gaf vorig jaar echter een forse stijging te zien van 22 procent.

Het totale aantal vakanties van Nederlanders in eigen land is vorig jaar met 2 procent toegenomen tot 16 miljoen. Het totaal aantal korte vakanties van één tot drie dagen in eigen land steeg van 8,1 naar 8,7 miljoen. Daaruit blijkt dat een dalend aantal mensen er vaker in eigen land op uittrekt.

Dat blijkt uit de jaarcijfers 1994 van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO). Het onderzoek wordt elk jaar verricht door AVN, een samenwerkingsverband van de ANWB, de VVV en het Nederlands Bureau voor Toerisme.

De forse toename van het aantal standplaatsvakanties en de daling van de toeristische vakanties, bijvoorbeeld weekeindetrips in een hotelaccommodatie, leidde tot een daling van de bestedingen met 5 procent van 3,7 miljard in 1993 tot 3,6 miljard gulden vorig jaar. Tijdens het verblijf in de eigen caravan geven vakantiegangers minder uit dan tijdens toeristische trips.

In 1994 gingen ook nog maar 7 miljoen Nederlanders, 300 duizend minder dan in 1993, een of meerdere malen op vakantie in eigen land. De auto blijft voor 86 procent van de vakantiehoudende burgers het vervoermiddel voor binnenlandse vakanties.

Volgens F. Jansen, directeur van Toerisme en Recreatie AVN, is er sprake van een nieuw beeld in de toeristische ontwikkeling van Nederland. In de periode 1990-1993 lieten de toeristische vakanties een jaarlijkse groei zien en daalden de standplaatsvakanties. De daling van de toeristische vakanties maakt volgens hem duidelijk dat er meer dan ooit promotie-inspanningen moeten worden verricht om Nederland als vakantiebestemming van de Nederlander onder de aandacht te brengen.

De meeste vakanties vinden plaats in Gelderland, gevolgd door Limburg en Noord-Holland. Groningen en Flevoland zijn het minst in trek als toeristische bestemming. In de rangorde van vakanties per toeristengebied staan de Noordzeebadplaatsen nummer één met 2,5 miljoen vakanties, gevolgd door de Veluwe. De IJsselmeerkust werd het afgelopen jaar beduidend minder bezocht en noteerde een daling van ruim 25 procent.

Meer over