Toeristen durven weer naar Parijs te komen

Het toerisme naar Parijs krabbelt een kleine twee weken na de terreuraanslagen weer op. Dat zei de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron woensdag. De boekingen via de luchtvaartmaatschappijen waren deze week weer op normaal niveau na de terugval direct na de aanslagen.

Toeristen bij de Notre-Dame in Parijs. Beeld epa
Toeristen bij de Notre-Dame in Parijs.Beeld epa

De hotelboekingen lieten een scherpe daling zien na de terreurdaden op 13 november, die 130 mensen het leven kostte. De dagelijkse bezettingsgraad in de Parijse hotels daalde in de week na de aanslagen op cafés, restaurants en theater Bataclan gemiddeld met 24 procentpunt, volgens cijfers van toeristenbureau Office du Tourisme et des Congrès de Paris. Maar de daling is inmiddels teruggelopen tot 16 procentpunt op 22 en 23 november, zei Macron.

De Kamer van Koophandel zei dat de omzet van hotels in de regio Parijs in de week na de aanslagen liefst 50 procent was ingezakt en van de grote winkels met 30 tot 50 procent.

Sommige hoteliers drukten zich voorzichtiger uit dan de minister. Christian Navet, voorzitter van de afdeling Parijs-Ile de France van de Franse hotelfederatie zei dat hij 'nog geen tekenen van herstel' zag. 'We hadden annuleringen direct na de aanslagen, maar nu komen er gewoon geen mensen. Hotels zijn leeg. Alle ogen zijn nu gericht op Kerstmis', zei hij.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Goede zomer

Na de aanslagen van januari, op het tijdschrift Charlie Hebdo en een joodse supermarkt, daalde de omzet in de eerste dagen met 7 tot 8 procent, in de weken daarna met 25 procent. Daarna trok de markt weer snel aan. Parijs beleefde een goede zomer, met volle hotels en lange rijen voor de Notre Dame, het Louvre, het Musée d'Orsay en andere trekpleisters.

Nu is de situatie heel anders, zei receptionist Maurizio van Hôtel de Noailles vorige week in Le Monde. 'De paniek is niet te vergelijken met de stemming in januari. Deze keer hadden de terroristen het op heel Parijs gemunt. Iedereen voelt zich doelwit.'

Toeristen hebben de keuze: ze kunnen ook naar Londen, Berlijn of een andere stad gaan. 'Hoe meer men het woord oorlog gebruikt, hoe meer men toeristen angst aanjaagt, vooral de Amerikanen en Japanners, die heel gevoelig zijn voor veiligheidskwesties', zei Evelyne Maes van de hoteliersorganisatie UMIH.

Meer over