Toerist in Limburg aan de slag

Zestien Zuid-Limburgse hotelhouders steken op 12 mei de handen uit de mouwen om in de oude groeve van Crapoel te gaan snoeien, knotten, maaien en kappen....

Het leek het Limburgs Bureau voor Toerisme (LBT) een goede zaak wanneer voortaan toeristen zelf bijdragen aan de instandhouding van het landschap. Met andere woorden: zorgen dat 'op een recreatieve, ontspannen wijze' graften, holle wegen, hellingsbossen en hoogstamboomgaarden weer netjes worden.

Gelijkdenkenden waren snel gevonden: de VVV Zuid-Limburg, de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) en een aantal hoteliers. Deze laatste groep waagt zich maandag dus aan een 'try-out' zodat ze straks hun gasten uit eigen ervaring uitvoerig kunnen informeren. Die gasten - de toeristen dus - mogen vanaf de maand juni eveneens zelf een dagje aan de slag, onder leiding van de IKL en uiteraard op vrijwillige basis.

Het Zuid-Limburgse idee ontstond toen uit onderzoeken bleek dat Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, veel waarde aan een mooi landschap hechten, aan een natuur met veel rust en ruimte. Maar voor die natuur en dat landschap voelden maar weinigen zich persoonlijk verantwoordelijk. In die houding wil het LBT verandering brengen.

Meer over