Toenemende buiïgheid

MICHIEL SEVERIN

Vandaag wordt het wisselvallig weer. Langs de westkust ligt een zone van lage luchtdruk, een zogenaamde trog, die garant staat voor de vorming van veel buien. De trog strekt zich uit van het zuiden van Noorwegen tot in de Golf van Biskaje.

In eerste instantie ligt de trog stil, net ten westen van onze kust. De meeste wolken en buien vallen daardoor in de westelijke provincies. In de rest van het land valt een enkele bui, maar de zon schijnt soms ook. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft.

Vanmiddag komt de trog in beweging. De zone van lage luchtdruk trekt oostwaarts waardoor wolken en buien zich over het land uitbreiden. Ook kan het onweren. De wind neemt af op het moment dat de trog passeert, draait daarna naar het westen en neemt aan zee toe tot krachtig, 6 Bft. Het wordt 15 of 16 graden. Vanavond trekken de buien weg. Het langst houden de buien aan langs de noordkust en op de Wadden.

Ook morgen overdag kunnen er vooral in het noorden nog een paar buien vallen. In de rest van het land blijft het zo goed als droog en schijnt geregeld de zon. De zuidwestenwind waait landinwaarts matig tot krachtig, 3 tot 6 Bft, bij 16 graden. Zaterdag vallen er diverse buien, afgewisseld met zon. Zondag blijft het droog met geregeld zon.

undefined

Meer over