Cijfers bij het nieuws

Toename van aantal coronabesmettingen vertraagt, evenals het vaccinatietempo

De belangrijkste coronacijfers van zondag: het Nederlandse vaccinatietempo loopt wat terug, het groeitempo van de gemelde besmettingen vertraagt. Wereldwijd zijn meer dan 1 miljard doses coronavaccin toegediend.

Het Janssen-vaccin komt aan in ziekenhuis VUmc. Beeld ANP
Het Janssen-vaccin komt aan in ziekenhuis VUmc.Beeld ANP

Afgelopen week minder gevaccineerd

Het vaccinatietempo loopt in Nederland enigszins terug. Deze week zijn iets meer dan 93 duizend prikken per dag gezet, vorige week waren dit er nog bijna 112 duizend. Als deze trend de komende dagen doorzet worden er deze week ruim 80 duizend minder prikken gezet dan gepland. Op het coronadashboard van het ministerie van VWS is te zien dat het geplande aantal voor deze week 729.732 is. Tot nu toe zijn ruim 5,1 miljoen doses vaccin toegediend, ruim een kwart van de volwassenen heeft minstens één prik gekregen. De GGD’s hebben ruim 3 miljoen prikken gezet, huisartsen zo’n 1 miljoen. Het vaccinatietempo in Nederland is vergelijkbaar met de meeste andere EU-landen. Alleen in Malta en Hongarije gaat het prikken een stuk sneller. Hongarije betrekt ook vaccins uit Rusland en China.

Stijging van besmettingen vertraagt

De toename van het aantal gemelde besmettingen lijkt te vertragen. Het aantal nieuwe besmettingen van deze zondag is lager dan vorige week zondag, waardoor het voortschrijdend zevendaags gemiddelde zelfs iets daalt. Als je een vergelijking maakt van de afgelopen week met de gehele voorgaande week, is er nog wel sprake van een stijging van 8 procent naar gemiddeld 8.218 nieuw getelde coronabesmettingen. Maar dit groeitempo is wel iets lager dan de afgelopen dagen, toen de groei ruim boven de 10 procent zat.

Wereldwijd ruim 1 miljard doses geprikt, 3 procent wereldburgers volledig ingeënt

Wereldwijd zijn meer dan 1 miljard doses coronavaccin toegediend. Zo’n 7 procent van de wereldburgers heeft tenminste een eerste prik gekregen, 3 procent is inmiddels volledig ingeënt, blijkt uit cijfers van de statistische website Our World in Data. Binnen de Europese Unie is het aandeel volledig gevaccineerden 8 procent. Bijna een kwart van de miljard prikken is verstrekt in de Verenigde Staten, waar de afgelopen week dagelijks gemiddeld 2,8 miljoen prikken werden gezet. Ruim de helft van de Amerikaanse 18-plussers heeft tenminste één dosis gekregen. India, het nieuwe epicentrum van de pandemie, prijkt op de derde plaats met 138 miljoen, maar vooralsnog is slechts 2 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Het wereldwijde vaccinatietempo is goed op gang gekomen, de afgelopen 6 dagen werden 102 miljoen doses gezet. Voor de eerste 100 miljoen injecties waren nog 50 dagen nodig.

Meer over