Toen geldnood SNS acuut werd, moest Staat te hulp schieten

Het kwakkelende SNS moest begin maart een lening terugbetalen maar had het geld niet. Bij gebrek aan financiers nam de Staat het heft in handen.

AMSTERDAM - Als SNS Reaal niet was genationaliseerd, zou de bank-verzekeraar al snel in financieringsproblemen zijn gekomen. De bank-verzekeraar moet begin maart een lening van 551 miljoen euro aflossen, maar was daar zonder hulp van de Staat niet toe in staat geweest.

Dit staat in een brief van De Nederlandsche Bank (DNB) die RTLZ dinsdag, samen met andere correspondentie, op zijn website plaatste. Uit de brieven tussen het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en SNS Reaal blijkt dat SNS Bank in 2012 144 miljoen euro in de moedermaatschappij pompte. SNS Reaal was al in juni 2012 volledig afgesneden van externe financiering en werd in leven gehouden met leningen van haar dochterbedrijven SNS Bank en Reaal. Op 24 januari 2013 laat DNB de minister weten dat zij niet kan toestaan dat de moeder nog meer op haar dochters gaat leunen. Andere financieringsmogelijkheden heeft SNS Reaal niet. Daardoor moet de Staat wel vóór begin maart ingrijpen.

De werkelijke deadline ligt nog eerder, omdat SNS Reaal op 14 februari de jaarcijfers wil presenteren. De raad van bestuur heeft steeds gezegd dat SNS uiterlijk op die datum met een totaaloplossing voor de problemen zou komen. De accountant van SNS Reaal, KPMG, waarschuwt bestuursvoorzitter Latenstein op 29 november dat hij de jaarrekening niet op tijd kan goedkeuren als er eind januari geen definitieve oplossing ligt. De accountant concludeert namelijk dat de continuïteit van de onderneming niet langer gewaarborgd is, tenzij er snel vers kapitaal naar SNS Reaal vloeit. Uitstel van de jaarcijfers moet volgens DNB koste wat kost worden voorkomen, omdat dat een alarmsignaal zou afgeven aan beleggers. Uiteindelijk geeft DNB SNS Reaal tot 31 januari de tijd om met de private investeerder CVC Capital te onderhandelen over een kapitaalinjectie.

DNB heeft er begin januari niet veel fiducie meer in dat die onderhandelingen succes zullen hebben. Het kapitaaltekort van SNS Reaal is met 1,9 miljard euro simpelweg te groot. CVC wil er niet zoveel geld in steken en eist dat de Staat de meeste risico's draagt. Behalve de lening van 551 miljoen euro heeft SNS Reaal de komende jaren nog meer zware aflosverplichtingen. SNS moet nog dit jaar 848 miljoen euro staatssteun aflossen. In 2014 moet SNS 2,75 miljard euro overheidsvoorschot op mkb-kredieten terugbetalen, plus de 5 miljard euro die zij begin 2011 leende bij de ECB.

DNB en Financiën gebruiken in hun briefwisseling consequent de codenaam 'Mercurius' voor SNS Reaal. De zoektocht naar een oplossing wordt aangeduid als 'Project Eiffel'.

Bij de Raad van State zijn circa 700 bezwaren binnengekomen tegen de nationalisatie van SNS Reaal. Beleggers en aandeelhouders die zich gedupeerd voelen door de nationalisatie, konden tot maandag middernacht beroep instellen tegen hun onteigening door de Staat. Vrijdag kunnen zij hun zegje doen op een hoorzitting over SNS.

700 bezwaren bij RvS

undefined

Meer over