NieuwsOpen Arms

Toelaten schip met vluchtelingen leidt tot fikse ruzie in Italiaanse regering

Zes EU-landen hebben zich bereid verklaard vluchtelingen op te nemen van een schip van de hulporganisatie Open Arms, dat na tussenkomst van de rechter toestemming kreeg om aan te meren op het Italiaanse eiland Lampedusa. De kwestie leidde tot een openlijke ruzie tussen de Italiaanse premier Giuseppe Conte en vicepremier Matteo Salvini, die fel tegen het toelaten van de schepen is.

Bert Lanting
Vluchtelingen op een schip van hulporganisatie Open Arms. Beeld AFP
Vluchtelingen op een schip van hulporganisatie Open Arms.Beeld AFP

De 147 vluchtelingen die het schip van de Spaanse hulporganisatie had opgepikt uit de Middellandse Zee, worden verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Portugal, Spanje en Luxemburg. Premier Conte bedankte de zes landen donderdag voor hun hulp en leverde tegelijkertijd in een open brief felle kritiek op Salvini, die namens de rechts-populistische Lega in zijn kabinet zit. Hij beschuldigde de Lega-leider van gebrek aan loyaliteit en een ‘obsessie’ om Italiaanse havens te sluiten voor migranten.

Noodbevel

Salvini vaardigde als minister van Binnenlandse Zaken een noodbevel uit om het schip van Open Arms met een beroep op de openbare orde tegen te houden als het zou proberen de haven van Lampedusa binnen te lopen. Zijn collega van Defensie Elisabetta Trenta liet weten dat zij Salvini’s decreet naast zich neer zou leggen. Trenta, die lid is van de links-populistische Vijfsterrenbeweging (M5S), zei dat het ‘onwettig’ is een uitspraak van de rechter te negeren. De rechter had de regering opdracht gegeven het schip toe te laten, omdat de situatie aan boord onhoudbaar was geworden na twee weken rondzwerven op zee.

Trenta keerde zich tegen het hardvochtige beleid van Salvini. ‘De politiek mag niet haar menselijkheid verliezen’, zei de minister. Op zijn beurt beschuldigde Conte Salvini ervan dat hij de immigratiekwestie probeert uit te buiten voor politiek gewin, in plaats van te proberen oplossingen te vinden door samen te werken met de Europese partners van Italië.

Totaal verziekt

De sfeer binnen de regering is totaal verziekt sinds Salvini vorige week liet weten dat hij af wil van de samenwerking met de linkse Vijfsterrenbeweging. De Lega-leider stuurt aan op vervroegde verkiezingen nu zijn partij in de opiniepeilingen een ruime voorsprong heeft op alle andere partijen. Verwacht wordt dat Salvini als hij de verkiezingen wint Conte, een onafhankelijke hoogleraar rechten, zal lozen. Mogelijk zal hij ook de ultrarechtse splinterpartij Broeders van Italië vragen samen met de Lega een nieuwe regering te vormen. Maar eerst moet Salvini nog een motie van wantrouwen tegen het kabinet door het parlement krijgen.

Naast het schip van Open Arms lag er nog een reddingsschip te wachten tot het een haven kan binnenlopen. De Ocean Viking van Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée met aan boord ruim 350 vluchtelingen heeft tot nog toe geen toestemming gekregen ergens aan te meren.

Meer over