Toekomst blijft onvoorspelbaar

V ele honderden inzendingen kwamen er begin januari binnen op De Grote Glazen Bol Quiz, de prijsvraag waarin u moest voorspellen hoe het jaar 2010 zou verlopen. We stelden tien open vragen en 35 meerkeuzevragen. Zo onvoorspelbaar is de toekomst, dat zelfs het bedenken van antwoorden op vragen té moeilijk kan zijn.


We wilden bijvoorbeeld weten wat er zou gebeuren met het Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer: geen van de drie mogelijkheden kwam uit. Ook de mogelijke vakantieplannen van Máxima en Willem-Alexander en de eerste reactie van Bert van Marwijk na de laatste WK-wedstrijd wisten we zelfs niet in drie mogelijkheden te vangen. De verkiezingen kwamen sneller dan wij hadden verwacht, het proces tegen Geert Wilders moet over en Dirk Scheringa hield zich ook niet aan onze scenario's.


Zodoende bleven er veertig te beantwoorden vragen over.


Er kwamen daarop ronduit visionaire antwoorden binnen. Zo voorspelde N.A. Keijzer feilloos de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Hu Jintao, terwijl Hu daar op dat moment zelf in de verste verte niet aan had gedacht en de Chinese machthebbers meenden dat ze elke potentiële Nobelprijswinnaar veilig achter slot en grendel hadden, buiten het zicht van het Nobelcomité.


Bij de vraag over Harry Mulisch had een getalenteerd koffiedikkijker al in de gaten dat het wel eens Harry's laatste Oud en Nieuw kon zijn geweest, en zo waren er meer verbazingwekkende inkijkjes in de toekomst. Zouden we alle Volkskrantlezers en -lezeressen ertoe kunnen bewegen hun verwachtingen op het nieuwe jaar te formuleren, dan zouden we volgens de theorie van Wisdom of the Crowds vermoedelijk feilloos alle ontwikkelingen hebben kunnen voorspellen.


Daan Remmert de Vries won de Gouden Griffel voor het beste kinderboek, David van Reybrouck de AKO Literatuurprijs. De Nipkowschijf ging naar Kijken in de ziel en Carice van Houten won het Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De Annie MG Schmidtprijs was voor Sara Kroos, Mark Rutte werd politicus van het jaar. Hu Jintao won dus de Nobelprijs voor de Vrede, David Cameron werd premier van Engeland, Mark Tuitert de verrassende Sportman van het Jaar en Alberto Contador won de Tour de France. Die laatste vraag was de gemakkelijkste.


De kilometerheffing werd afgelast, er werd geen Elfstedentocht verreden en we wonnen weer het Songfestival niet. In 2010 wisselde Sven Kramer verkeerd en won hij geen drie gouden medailles, bedroeg het aantal werklozen op 1 juli 440 duizend, plakte koningin Beatrix er nog een jaar aan vast, evenals de comateuze Ariel Sharon, draaide de Wereld Draait Door door, won Pieter Sietsesz. Brouwer het skûtsjesilen en werd Osama Bin Laden wéér niet gepakt. En het WK voetbal komt dus níet naar Nederland en België.


Met het onwaarschijnlijk hoge aantal van 24 juiste antwoorden, gaat de hoofdprijs van de Grote Glazen Bol Quiz, een waardebon van 210 euro (te besteden in de Volkskrant Webshop), naar Willem van Zeeland uit Utrecht. Proficiat, ziener!


Meer over