Toekomst Berlusconi: politiek, Caraïben of AC Milan?

Silvio Berlusconi zal waarschijnlijk gedwongen zijn om in de politiek te blijven om zijn zakenimperium te beschermen en juridische problemen te bestrijden. Dat zeggen analisten naar aanleiding van zijn verwachte vertrek als premier vandaag.

Journalisten wachten vandaag in het centrum van Rome voor de Italiaanse Tweede Kamer op nieuws over Berlusconi. Beeld afp
Journalisten wachten vandaag in het centrum van Rome voor de Italiaanse Tweede Kamer op nieuws over Berlusconi.Beeld afp

De 75-jarige politicus en miljardair had gezegd dat hij niet opnieuw lijsttrekker wil zijn. Maar hij voegde eraan toe: 'Misschien kan ik wat helpen bij verkiezingscampagnes. Dat is iets waar ik altijd erg goed in ben geweest.' Berlusconi blijft parlementslid voor zijn PDL-partij. Normaal gesproken loopt de termijn door tot 2013.

Anderen suggereren echter - vooralsnog lachend - dat de geplaagde miljardair zijn land ontvlucht. Berlusconi kan kiezen voor een luxe leven over de grens, net als zijn politieke beschermheer Bettino Craxi deed. Oud-premier Craxi vluchtte in 1994 naar Tunesië. In eigen land werd Craxi bij verstek veroordeeld tot 27 jaar cel wegens corruptie.

Antigua

In een telefoongesprek zei Berlusconi dit jaar al eens dat Italië een 'shitland' is. Hij voegde eraan toe: 'Over een paar maanden ga ik weg.' Zijn meest waarschijnlijke bestemming zou dan Antigua zijn. Dat Caraïbische eiland staat geen uitlevering toe en Berlusconi bezit er al een afgesloten villacomplex.

'Berlusconi zal ofwel naar Antigua gaan om te ontsnappen aan de druk van de processen ofwel zijn troepen mobiliseren om terug te komen', zegt James Walston, professor aan de American University in Rome.

Bijval
Eén van de trouwste vrienden van de premier, tv-presentator Emilio Fede, bezwoer deze week dat hij de tycoon volgt naar de Caraïben als Berlusconi daarheen zou verhuizen. Tegen Fede zelf loopt een onderzoek wegens het ronselen van prostituees voor Berlusconi.

'Van bruid tot dode'
Maar politiek commentator Sergio Rizzo ziet dat anders. Volgens hem is de premier (een voormalige zanger op cruiseschepen) niet in staat om het leven in de spotlight op te geven voor een rustig bestaan op de Caraïben. 'Ik kan me niet voorstellen dat Berlusconi en Fede samen gaan schaken op Antigua', zei Rizzo, die vermoedt dat de Italiaan opnieuw begint als ondernemer. 'Berlusconi wil altijd het middelpunt van de aandacht zijn. Hij wil de bruid op elke bruiloft zijn of de dode op een begrafenis. Dat is zijn sterkste kant: zo zorgde hij jarenlang voor overeenstemming.'

Peter Gomez, die meerdere boeken schreef over Berlusconi, deelt die mening. Volgens hem dwingen de processen zoals over belastingontduiking en omkoping hem ertoe om in de politiek te blijven. Als parlementslid geniet hij dan parlementaire onschendbaarheid.

AC Milan
De voetbalgekke Berlusconi hintte deze week in een interview op nog een andere mogelijkheid: 'Misschien word ik opnieuw voorzitter van AC Milan.'

Mario Monti, de verwachte opvolger van Berlusconi. Beeld EPA
Mario Monti, de verwachte opvolger van Berlusconi.Beeld EPA
Premier Silvio Berlusconi. Beeld AFP
Premier Silvio Berlusconi.Beeld AFP
Meer over