Toch vervolging wegens doodschieten tiener

De familie van de zwarte tiener Trayvon Martin uit de VS heeft opgelucht gereageerd op de strafrechterlijke vervolging van de latino George Zimmerman, die de 17-jarige jongen op 26 februari doodschoot. 'We wilden niets meer en niets minder dat een arrestatie', zei Trayvons moeder, Sybrina Fulton.

VAN ONZE CORRESPONDENT DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

NEW YORK - Na die eerste reactie woensdagavond, voegde zij gisteren toe dat Zimmerman (28) haar zoon 'in koelen bloede vermoordde'. De ontmoeting was 'ongelukkig', zei Fulton, maar de uitkomst was volgens haar absoluut geen ongeluk.

Een speciale aanklager maakte donderdagmorgen (Nederlandse tijd) bekend dat buurtwacht Zimmerman terecht zal staan wegens de moord op de scholier Martin. De dood van de ongewapende jongen leidde tot emotionele demonstraties, petities om Zimmerman aan te houden, en een nationaal debat over rechtvaardigheid binnen het strafrecht.

Ook veronderstelde systematische discriminatie door politie en justitie, en de Stand your Ground (zet je schrap)-wet van Florida voedden hooglopende discussies op het internet, in de media en politiek Washington. Volgens de wet heeft een burger het recht zich schrap te zetten en zichzelf te beschermen.

Zimmerman werd gisteren alsnog voorgeleid in de Amerikaanse staat Florida. De volgende zitting is eind mei. Tot die tijd blijft Zimmerman vermoedelijk opgesloten, hoewel een rechter alsnog een borgtocht zou kunnen toestaan.

Zimmerman meldde zich woensdag vrijwillig bij de politie. Hij heeft gezegd dat hij uit noodweer handelde. Tijdens het jury-proces zal de aanklager betogen dat hij schuldig is aan 'tweedegraads moord', wat meer dan doodslag behelst. Kan de aanklager 'slechte bedoelingen' bewijzen, dan kan Zimmerman levenslange gevangenisstraf krijgen. Experts voorspellen dat justitie moeite zal hebben om moord aan te tonen.

Vanwege de omstreden Stand your Ground-wet werd Zimmerman in eerste instantie wel ondervraagd, maar niet aangehouden. Er was geen reden om te twijfelen aan zijn verhaal over noodweer, aldus de politie; voor het wapen had hij een vergunning. Volgens critici kreeg hij het voordeel van de twijfel omdat hij een lichtgekleurde latino is, terwijl het slachtoffer zwart was.

Soortgelijke wetten zijn de afgelopen jaren in diverse staten aangenomen onder druk van de wapenlobbygroep NRA. De wetten geven gewapende burgers het recht om zich schrap te zetten - ook als een opponent ongewapend is. Trayvon had die avond ijsthee en snoep bij zich. Met een capuchon op liep hij door een buurt die hij niet goed kende.

Zimmerman zegt dat de tiener zich verdacht gedroeg en hem aanviel. De familie van het slachtoffer zegt dat hij op weg was naar het huis waar hij logeerde, en door een opdringerige vreemdeling werd geconfronteerd.

Speciale aanklager Angela Corey trad enkele weken geleden aan, nadat er koppen waren gerold vanwege de trage gang van zaken. Corey beklemtoont dat een eerlijk proces voor slachtoffer én verdachte het doel is, puur op basis van de feiten, niet speculatie in de media.

undefined

Meer over