Toch schuldverlichting Griekenland en strijd om geboortezorg ontspoort

Goedemorgen. Griekenland krijgt hulp bij het betaalbaar maken en houden van zijn enorme schuldenberg en minister Schippers roept verloskundigen en gynaecologen tot de orde. Verder in de Volkskrant Ochtend: Max Moszkowicz filmde zijn vader Robert zes jaar lang en de bonnetjesaffaire: doofpot of geklungel?

Redactie
Een demonstrant draagt een EU-vlag staat voor het Griekse parlement in Athene. Beeld afp
Een demonstrant draagt een EU-vlag staat voor het Griekse parlement in Athene.Beeld afp

Terwijl u sliep

Eurogroep besluit toch tot schuldverlichting Griekenland

Griekenland krijgt schuldverlichting. Vooralsnog een beetje - veel minder dan het IMF noodzakelijk acht om nieuwe Griekse drama's te voorkomen - maar de grootste tegenstander, de Duitse minister van Financiën Schäuble, ging afgelopen nacht piepend en krakend door de bocht.

Strijd om geboortezorg ontspoort

Minister Schippers (Volksgezondheid) roept vandaag de beroepsverenigingen van verloskundigen en gynaecologen tot de orde. De twee beroepsgroepen staan lijnrecht tegenover elkaar in de strijd tegen babysterfte. Zes jaar na een adviesrapport over de verbetering van de geboortezorg, is het overlegorgaan van de twee beroepsverenigingen uit elkaar geklapt.

Zeven topmensen bij politie verdienden meer dan de norm

Zeven mensen in de politietop, onder wie twee adviseurs van de korpsleiding, verdienden vorig jaar meer dan een minister. Koploper was Bernard Welten, de voormalige Amsterdamse korpschef, die ruim 2,5 ton ontving. Dat is ruim een halve ton meer dan de korpschef van de nationale politie zelf, de inmiddels vertrokken Gerard Bouman, en ruim 75 mille meer dan de verantwoordelijk minister, Ard van der Steur.

Wapenembargo Egypte door EU-lidstaten genegeerd

Het officiële EU-embargo op de levering van wapens en munitie aan Egypte wordt door bijna de helft van de EU-lidstaten genegeerd, blijkt uit een rapport van Amnesty International. Maar liefst 13 lidstaten zouden ondanks het embargo militaire en politie-uitrustingen aan Egypte leveren.

null Beeld epa
Beeld epa

Vandaag in het nieuws

De commissie Oosting komt met de resultaten van het onderzoek naar wie de zoektocht naar het vermiste 'bonnetje' van de zogenoemde Teevendeal in 2014 bewust heeft stopgezet en in Zwolle opent Isala als eerste ziekenhuis in Nederland een zogeheten vondelingenkamer.

Verder laat het peloton in de Ronde van Italië voor even de bergen achter zich en daalt het af van Molveno naar Cassano d'Adda, gaat Schiphol met vakbond FNV in overleg over de werkdruk en de arbeidsomstandigheden van beveiligers en houdt koning Willem-Alexander vanmiddag voor het eerst een toespraak in het Europees Parlement in Brussel.

Aanraders van de redactie

Doofpot, of geklungel tussen koninkrijkjes? (+)
De commissie-Oosting presenteert vandaag weer een hard rapport over de afhandeling van de Teevendeal, het monument van het ontspoorde ministerie van Veiligheid en Justitie. De zoektocht naar Het Bonnetje ging gepaard met een strijd in de ambtelijke top.

Max Moszkowicz: 'Ik was bang voor mijn vaders drugsverslaving' (+)
Over Robert Moszkowicz' verslaving, faillissement, schrapping uit de advocatuur en verstoting door zijn vader is al veel bekend. Maar nu heeft zijn eigen zoon Max hem gefilmd, zes jaar lang.

Wel zo veilig: gynaecoloog zit hiernaast (+)
In het Brabantse Bravis Ziekenhuis bewijzen gynaecologen en verloskundigen dat samenwerken kan. Maar: 'We hebben er jaren over gedaan.'

Max en Robert Moszkowicz. Beeld Cornelie Tollens
Max en Robert Moszkowicz.Beeld Cornelie Tollens

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Politiek links heeft DENK over zich afgeroepen
Eén zwarte vrouw, eentje maar. Ze bleek voldoende om Nederland te ontregelen. Sylvana Simons is als de eerste vorst in de winter waardoor het treinverkeer stremt en Nederland volledig panikeert. Linkse partijen hebben racisme te lang afgedaan als een niet-politieke, persoonlijke kwestie.

Paul Römer, directeur NTR: 'Wij zijn geen moreel kompas' (+)
Erik van Muiswinkel stopt bij het Sinterklaasjournaal omdat de pieten zwart blijven. Was de roetpiet dan geen mooie oplossing? NTR-directeur Paul Römer schetst zijn dilemma's.

Frankrijk op zoek naar de belastingmoraal van Google (+)
Dansen rond de belastingschandpaal. Lees hier de column van Sheila Sitalsing.

Sylvana Simons. Beeld Robin de Puy
Sylvana Simons.Beeld Robin de Puy

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

De cartoon van Bas van der Schot van vandaag. Beeld Bas van der Schot
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot
Meer over