Toch rechtszaak tegen Feyenoord

Feyenoord en voorzitter Jorien van den Herik moeten zich dit najaar voor de rechter verantwoorden op beschuldiging van belastingontduiking. Bij transfers van spelers zou Feyenoord bewust te weinig loonbelasting hebben afgedragen....

De rechtszaak vloeit voort uit een gerechtelijk vooronderzoek dat meer dan vier jaar geleden begon. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed in januari 1998 een inval bij Feyenoord en nam de boekhouding in beslag. De club kreeg maandag een kennisgeving van het OM dat het gerechtelijk vooronderzoek in april is afgesloten.

Feyenoord is verbaasd en teleurgesteld dat de inval van vier jaar geleden alsnog een vervolg krijgt in de rechtszaal. 'We hadden dit niet meer verwacht', reageert manager Jan D. Swart. 'Juist niet, omdat er al sinds jaar en dag een discussie is over de vraag hoe clubs bij transfers en het afsluiten van spelerscontracten met name de loonbelasting moeten voldoen. Het is ons een raadsel waarom dit fiscale vraagstuk nu geforceerd in de strafrechtelijke sfeer wordt getrokken.'

De winnaar van de UEFA Cup dit jaar zou bij het kopen van spelers van een buitenlandse club geen belasting hebben afgedragen over het zogenoemde tekengeld. Dat is het deel van de transfersom dat de verkopende club afstaat aan de speler. Feyenoord meent dat de kopende club over dat tekengeld geen loonbelasting is verschuldigd. Het OM vindt dat de kopende club wél belastingplichtig is over dat bedrag.

Het OM erkent dat vier jaar lang is voor een gerechtelijk vooronderzoek. 'Maar er moesten heel veel getuigen worden gehoord', zegt de persofficier.

Meer over