Toch onderzoek naar vervuiling Bonaire

Er werd op Bonaire al gesproken over een doofpotaffaire, maar nu kan de ernstige vervuiling van het Gotomeer toch worden onderzocht. Bonaire moet dan wel een ondersteuningsverzoek indienen bij het ministerie van Milieu in Nederland, want zo'n complex en duur onderzoek kan het zelf niet betalen.

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

CURAÇAO - Het Gotomeer is bekend van de idyllische postkaarten van ongerepte natuur met veel roze flamingo's, typisch voor Bonaire. De vogels zijn echter vertrokken toen er blusproduct in het water kwam bij het bestrijden van een ernstige brand bij de Bonaire Petroleum Corporation (BOPEC) in september 2010.

Bij het blussen kwamen niet alleen chemische stoffen vrij, ook lagen het meer en de omgeving vol met roetvlokken, werd het water troebel en kleurde het langzaam geel. Vissen kwamen dood bovendrijven. De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN, de rijksoverheid op Bonaire) beweerde later dat 'er geen verband is aangetoond tussen achteruitgang van de aantallen flamingo's en mogelijke chemische stoffen in het Gotomeer door de brand bij BOPEC'.

Ineke van Gent stelde in de Tweede Kamer vragen over de vervuiling van het meer, maar staatssecretaris Atsma (Infrastructuur & Milieu) had geen zin maatregelen te nemen om de verontreiniging in en rond het meer op te lossen. Dat was de verantwoordelijkheid van het eilandbestuur zelf, stelde hij. Nu geeft hij toch groen licht voor verder onderzoek.

Elsmarie Beukenboom van de Bonairiaanse milieubeheerorganisatie Stinapa had zich begin deze week voor de zoveelste keer beklaagd over het gebrek aan actie van overheidswege om de vervuiling van het Gotomeer aan te pakken. Beukenboom en haar mensen zien dat er zich sedert de brand geen enkele flamingo meer in het meer ophoudt.

Nu gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) water, fauna, flora en slib van het meer onderzoeken op PFOS (perfluoroctaansulfonaat), een stof die zich in het milieu ophoopt en moeilijk afbreekt. PFOS komt voor in brandblusschuim, maar is in Nederland verboden. En Bonaire is sinds oktober 2010 een Nederlandse gemeente.

Eerder had het RIVM slechts aangetoond dat 'milieurisico van PFOS niet kon worden uitgesloten' en werd 'aanbevolen om aanvullend onderzoek te verrichten'.

Het onderzoek door het RIVM kan naar verwachting dit jaar nog worden afgerond. Het bestuurscollege van Bonaire zal daarna moeten beoordelen welke stappen nodig zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is. Dan moet het waarschijnlijk weer in de clinch met de RCN voor geld en toestemming.

undefined

Meer over