Toch nog snel gegaan

Marcel Smits (49) was vorig jaar al opgeklommen tot de hoogste positie bij Sara Lee, maar dat was tijdelijk, en alleen omdat zijn voorganger Brenda Barnes uitviel door een beroerte. Nu heeft hij eindelijk een vaste baan: CEO bij Sara Lee.


En zo is het toch nog heel snel gegaan met Smits. In mei 2009 had hij ook al een aardige baan, als financiële man van KPN onder Ad Scheepbouwer. Maar hij vertrok. Officieel omdat hij een internationalere baan ambieerde, maar Het Financieele Dagblad stelde later dat Smits zich een van de kroonprinsen voelde en in zijn ambities werd gefrustreerd.


Smits studeerde acht jaar aan de Universiteit van Amsterdam: business administration, belastingrecht en accountancy. In zijn studententijd was hij actief bij het Amsterdams Studenten Corps, maar ook bij de Belastingwinkel.


Zijn eerste baan had hij bij Unilever, waar hij dertien jaar bleef. Hij werkte er in Nederland, Columbia en China. Bij Vendex/KBB, het concern dat het winkellandschap in Nederland in de jaren negentig beheerste, werd hij in 1999 de financiële topman onder de achtereenvolgende topmannen Ed Hamming en Jan Michiel Hessels. De macht van het concern was op dat moment op zijn hoogtepunt, en Smits maakte eigenlijk alleen de langzame onttakeling van het concern mee, totdat Vendex/KBB in 2004 werd overgenomen door de Amerikaanse durfkapitalisten van KKR.


Smits stapte bij die gelegenheid over naar KPN. Aan de overname van Vendex/KBB verdiende hij niet veel: 432 duizend euro. Dat wordt in die kringen beschouwd als wisselgeld.


Smits is ook bestuurder van het Prins Claus Fonds, dat zich inzet voor internationale culturele samenwerking. Uiteraard is hij er penningmeester. Opvallend is dat hij tot november 2009 lid was van de financiële commissie van FNV Bondgenoten.


Zijn 'specialiteiten' volgens zijn LinkedIn-pagina: 'Governance, Strategy, Investor Relations, Operational Excellence, M&A, ICT, SOx, Pensions, Tax, Treasury.'


Gerard Reijn


Meer over