Toch met z'n allen naar de verjaardag van mijn broer?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld .
Beeld .

Mijn broer heeft mij uitgenodigd voor zijn verjaardag. Ik heb gezegd dat ik graag kom en het leuk vind ook mijn andere broer en zus daar te zien. Ik zou met mijn vriendin en drie kinderen komen. Een dag later belt mijn broer mij met het verzoek niet te komen op zijn verjaardag. Hij heeft met zijn vrouw gesproken en zij vindt het te vol worden in hun kleine huis. Ik heb hem gezegd dat ik zijn verzoek niet acceptabel vind en toch wil komen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Partycrashen

Uw broer bepaalt wie de gasten zijn. Als u een familiedag wilt met aanhang, zult u dat op een ander moment moeten organiseren. Partycrashen is geen blijk van broederliefde. Ga alleen en geniet van de oude verhalen.

Anna Delahay (71), Lelystad

Opbellen

De vrouw van uw broer kan vast opheldering geven. Misschien kunt u haar opbellen en zeggen dat u begrijpt dat het erg vol wordt met vijf mensen ineens. En u kunt aanbieden alleen te komen of met alleen uw vriendin, zonder kinderen. U kunt ook helpen door bijvoorbeeld eten mee te nemen. Misschien wordt dan ook duidelijk waar de schoen wringt.

Bram Schrijver (60), Amersfoort

Een andere dag

U vindt het verzoek van uw broer niet acceptabel? Wiens verjaardag is het eigenlijk? Bepaalt u wat voor een ander acceptabel is in zijn huis? Als u het leuk vindt om uw broer en andere familie weer te zien, kunt u alleen komen. Mocht u toch uw broer en zijn vrouw het plezier van het gezelschap van uzelf, uw vriendin en de drie rustige engeltjes van kinderen niet willen onthouden, dan kunt u misschien een andere dag komen. Of uw broer bij u thuis uitnodigen, met wellicht meer familie. Uw huis is vast ruim genoeg.

Roos Visser (34), Delft

Niet welkom

Ik zou mij niet welkom voelen. Uiteraard niet gaan dus. Hoe duidelijk wil je het hebben? Als je je broer en zus wil ontmoeten, organiseer dan zelf een lunch voor ze.

Arita Immerzeel (56), Driehuis

Meer aan de hand

Wat zal dat een gezellige verjaardag worden: u bent niet welkom, maar gaat er toch heen. Er is vast meer aan de hand dan een te klein huis, want daar is altijd wel een mouw aan te passen: maar zijn uw drie kinderen misschien erg druk of kunt u een andere reden bedenken? Ik zou uw broer voorstellen zijn verjaardag bij u te komen vieren en uw andere broer en zus ook uit te nodigen, zo ziet u toch de hele familie bij elkaar en toont u uw goede wil.

Gerda Vogelzang (73), Poortugaal

Loslaten

Wij wonen in een kleine binnenstadswoning en hebben elke verjaardag weer hetzelfde dilemma: met zes bezoekers is onze huiskamer behoorlijk vol. Eerst probeerde ik het nog op te lossen met een ochtend- en middagshift, maar dat viel niet strak te organiseren. Ik heb geleerd het los te laten. We hebben wel eens met twintig man gegeten, iedereen zat op een stoel en had een goede tijd. Ik zou gewoon gaan en het zichzelf op laten lossen.

Henneke de Boer (38), Delft

OVER TWEE WEKEN:

Vriend aanspreken op onbeschoft gedrag van zijn kinderen?

Wij ontvingen gedurende drie dagen bezoek van een vriend uit Australië. Wij zijn een echtpaar van midden zeventig, onze vriend is even oud. Wij hadden hem 22 jaar geleden voor het laatst ontmoet, het contact met hem was prettig. Hij bracht een dochter van 22 en een zoon van 29 mee. De kinderen zeiden 'hello', vlijden zich neer op de bank, trokken hun iPhones tevoorschijn en vielen na enige tijd snurkend in slaap. Dat gebeurde drie dagen achtereen, excursies werden zonder commentaar ondergaan. Zullen wij onze vriend er achteraf op attenderen dat zijn kinderen zich volgens ons nogal onbeschoft gedroegen? Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 11 april 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

undefined

Meer over