Toch krappe meerderheid voor rechts in Israël

De rechtse en religieuze partijen hebben dinsdag bij de parlementsverkiezingen in Israël toch een krappe meerderheid behaald. Zij krijgen 61 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement. Dat heeft Radio Israël donderdag gemeld op gezag van de centrale kiescommissie. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat rechts en centrumlinks beide 60 zetels hadden gekregen.

Redactie
Benjamin Netanyahu Beeld getty
Benjamin NetanyahuBeeld getty

De rechtse partij Het Joodse Huis van multimiljonair Naftali Bennett heeft 12 in plaats van 11 zetels behaald. De winst van die partij is ten koste gegaan van de drie Arabische partijen, die in de nieuwe Knesset 11 in plaats van 12 zetels gaan bezetten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu begon in de nacht na de verkiezingen al met het overleg over de vorming van een nieuwe regering. Zijn blok van de rechtse Likud en het extreem rechtse Yisrael Beitenu verloor weliswaar 11 zetels, maar blijft met 31 zetels wel de grootste partij in de Knesset.

Naar verwachting zal hij proberen een coalitie te vormen die op meer zetels rust dan 61. Daarvoor heeft hij de partij Yesh Atid (Er is een toekomst) van de vroegere tv-persoonlijkheid Yair Lapid nodig, die met 19 zetels de op een na grootste partij in het parlement is geworden.

Meer over