Toch geen verbod op woekerprijzen bij doorverkoop tickets

Het tegen woekerprijzen doorverkopen van kaartjes voor concerten en sportwedstrijden, wordt niet aan banden gelegd. De initiatiefwet van SP en CDA tegen extreme winsten bij de doorverkoop van toegangskaarten is door de Eerste Kamer weggestemd.

Kaarten voor Stones-concerten in mei waren in een kwartier uitverkocht en stonden een paar minuten later flink duurder op ticketwebsites. Beeld anp
Kaarten voor Stones-concerten in mei waren in een kwartier uitverkocht en stonden een paar minuten later flink duurder op ticketwebsites.Beeld anp

Het wetsvoorstel stamt uit 2008 en inmiddels denken CDA-senatoren dat de wet praktisch niet uitvoerbaar is. Ze stemden dinsdag mee met de senaatsmeerderheid en tegen het initiatief van hun partijgenoten in de Tweede Kamer.

De behandeling heeft negen jaar geduurd doordat de oorspronkelijke indieners de Kamer verlieten en er niet meteen nieuwe waren om het initiatief over te nemen. Nadat de Tweede Kamer het voorstel in 2010 had aangenomen ging het naar de senaat, die vragen stelde aan de initiatiefnemers, maar duurde het vijf jaar eer de antwoorden kwamen.

Verdediging

Uiteindelijk verdedigden de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) het wetsvoorstel. Dat zou hebben geregeld dat toegangskaarten voor evenementen weliswaar mogen worden doorverkocht, maar niet voor een 'onredelijke' prijs - meer dan twintig procent van de prijs die op het kaartje staat. Volgens het voorstel zou een koper die meer betaalt naar de rechter kunnen stappen.

Vooral dat laatste, de gang naar de rechter, was de reden dat senatoren tegen stemden. Zo wees PvdA-senator Jannette Beuving erop dat mensen met een laag inkomen het zich niet kunnen veroorloven een civielrechtelijke procedure aan te spannen. 'Triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer', reageerde SP'er Van Dijk.

Ook de Consumentenbond ziet 'te veel haken en ogen' aan het SP-CDA-wetsvoorstel. 'Het is niet realistisch dat iemand die grof geld heeft betaald voor een ticket, de verkoper via een civiele procedure aansprakelijk moet stellen.' Zelf heeft de Consumentenbond ook geen oplossing voor de exorbitante prijzen voor 'tweedehands' kaartjes, zo erkent de organisatie.

Vraagtekens

Eerder plaatste de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de bestrijder van oneerlijke concurrentie, vraagtekens bij het initiatiefwetsvoorstel. Daardoor zou 'een markt voor illegale doorverkoop van kaarten kunnen ontstaan' waardoor geen toezicht mogelijk is en de situatie voor consumenten slechter wordt.

Ook al is publieke verontwaardiging voorstelbaar, ACM-voorzitter Chris Fonteijn ziet het doorverkopen van kaarten als een kwestie van veel vraag en weinig aanbod, ook als 'prijzen vele malen over de kop gaan'. Dat komt door 'schaarste en populariteit, en niet door verboden afspraken'.

Omdat er in Nederland geen regels zijn die doorverkopen van toegangskaarten voor concerten of evenementen verbieden, vindt de ACM dat consumenten moeten weten wat de oorspronkelijke prijs van een doorverkoop-kaartje was en of er bepaalde risico's aan kleven. 'Het is belangrijk dat de consument goed oplet met wie hij in zee gaat en welke garanties hem daarbij worden geboden.'

De ACM lijkt uit te gaan van mensen die eerst kaartjes kopen en daarna met winst doorverkopen. Er zijn echter aanwijzingen dat zogeheten 'bots' bijna tweederde van gewilde 'eerstehands' kaartjes kopen. In 2014 kocht een Amerikaans bedrijf binnen een minuut ruim duizend tickets voor een U2-optreden in New York.

In Nederland waren kaarten voor Stones-concerten in mei in een kwartier weg en stonden ze een paar minuten later flink duurder op websites die zich specialiseren in 'tweedehands' tickets. In België kochten bijna 6.000 vervalste klantprofielen 63 duizend tickets met een waarde van 3,5 miljoen euro door met gemiddeld 67 procent winst. Met de doorverkoop van kaartjes is wereldwijd volgens schattingen 6,8 miljard euro gemoeid.

Eindelijk tickets kopen zonder woekerprijzen?
Schimmige bedrijven verdienen miljoenen door online toegangskaartjes te verkopen tegen woekerprijzen, als ze al tickets leveren. Wie zitten hier achter? En mag dit zomaar?

Doorverkoop tweedehands concertkaartje wordt veiliger
De aankoop van tweedehandskaartjes voor evenementen wordt veiliger. Aan kaartjes van het ticketbedrijf Paylogic wordt voortaan een nieuwe barcode en naam meegegeven als ze zijn verhandeld via doorverkoopsite Ticketswap. Daardoor wordt het oude kaartje ongeldig.

undefined

Meer over