'Toch geen onderscheiding voor racistische agenten die Berlijn-terrorist doodschoten'

Er komt toch geen Duitse onderscheiding voor de twee agenten die eind december terrorist Anis Amri doodschoten. Reden: in de krochten van hun Facebookpagina's zijn foto's en teksten opgedoken waaruit blijkt dat zij racistische en fascistische voorkeuren hebben.

Jarl van der Ploeg
Italiaanse agenten naast het lichaam van de vermeende dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, nadat hij is doodgeschoten in Milaan op 23 december 2016. Beeld afp
Italiaanse agenten naast het lichaam van de vermeende dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, nadat hij is doodgeschoten in Milaan op 23 december 2016.Beeld afp

Dat schrijven een aantal Italiaanse kranten in navolging van het Duitse Bild. De twee agenten, Cristian Movio en Luca Scatà, vergaarden eind december instantheldendom toen ze tijdens een nachtdienst in het stadje Sesto San Giovanni de meest gezochte man ter wereld tegen het lijf liepen: Anis Amri. Amri had vijf dagen daarvoor twaalf mensen vermoord door met een vrachtwagen in te rijden op een Kerstmarkt in Berlijn. De Tunesiër vluchtte vervolgens via Nederland, België en Frankrijk naar Sesto San Giovanni waar hij midden in de nacht werd aangehouden omdat hij zich verdacht gedroeg, aldus de officiële uitleg. Amri trok een pistool, net als de agenten, die sindsdien als beroemdheden door het leven gaan.

Voor Duitsland, wiens opsporingsdiensten dankzij de aanhouding gespaard bleven van verder gezichtsverlies, was de aanhouding reden de twee binnenkort een grootkruis in Orde van Verdienste op te spelden, de hoogste onderscheiding van burgerlijke moed in Duitsland. Maar die ceremonie gaat volgens Bild niet meer door. Tegen een krant zei een ambtenaar gelieerd aan de regering dat dit te maken heeft met 'hun overduidelijke neofascistische uitlatingen'.

Hoewel de sociale-internetprofielen van beide agenten al op zwart werden gezet toen beide mannen nog in het ziekenhuis lagen, dook onlangs toch een aantal compromitterende foto's en teksten op. De oudste van de twee agenten, Cristian Movio (36), zou bijvoorbeeld meerdere racistische berichten op Facebook hebben geplaatst over vooral de migrantenstroom in Italië, die volgens hem eigenlijk volledig bestaat uit criminelen.

Hitlergroet

De jongere agent Luca Scatà (29) plaatste foto's waarop hij een fascistische 'Romeinse groet' doet, gelijk aan de Hitlergroet een geheven en gestrekte rechterarm ter meerdere eer en glorie van het fascisme. Ook plaatste hij het portret van Benito Mussolini met daarbij de tekst dat hij de Italiaanse Bevrijdingsdag dit jaar niet heeft gevierd omdat hij, in tegenstelling tot veel verraders van landgenoten, onderdeel uitmaakt van de Italianen die zich nooit zouden hebben overgegeven.

Vorige week werd bekend dat beide agenten niet langer als agent in Sesto San Giovanni werken. De officiële uitleg was dat hun veiligheid en die van hun families niet meer was gewaarborgd sinds hun namen synoniem werden voor de strijd tegen terrorisme. Hun overplaatsing naar andere regio's moest gezien worden als 'erkenning voor een buitengewone daad', aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan die uitleg wordt nu getwijfeld.

Luca Scatà (29) plaatste foto's waarop hij een fascistische 'Romeinse groet' doet, gelijk aan de Hitlergroet. Beeld Instagram
Luca Scatà (29) plaatste foto's waarop hij een fascistische 'Romeinse groet' doet, gelijk aan de Hitlergroet.Beeld Instagram
Meer over