Toch contact Bouterse en Brunswijk

AMSTERDAM De Surinaamse oud-rebellenleider Ronny Brunswijk gaat opnieuw praten met de Mega Combinatie van ex-legerleider Desi Bouterse om snel een nieuwe regering te vormen....

Ook de twee andere marronpartijen (die de bewoners van het Surinaamse binnenland vertegenwoordigen), verenigd in de A-Combinatie, willen de onderhandelingen met Bouterse heropenen. Door deze verrassende stap beschikt Nieuw Front niet meer over een meerderheid in het parlement en zijn de kansen van Bouterse om tot president te worden gekozen, weer flink gestegen.

Brunswijk stond de afgelopen dagen onder sterke druk van zijn aanhangers om opnieuw met Bouterse in zee te gaan. Vorige maand braken hij en de andere leiders van de marronpartijen onverwacht de onderhandelingen met Bouterse af.

De Mega Combinatie wilde toen niet ingaan op hun forse eis van vijf ministers en het vicepresidentschap. De marronleiders sloten hierna, met de Volks Alliantie van de Javaanse leider Paul Somohardjo, snel een coalitieakkoord met Nieuw Front met wie ze al vijf jaar regeren.

Deze samenwerking stond sinds vorige week echter onder flinke druk na de beschuldiging van een van de Nieuw Frontleiders, Guno Castelen, dat twee parlementsleden van de ABOP ‘verraad’ hadden gepleegd bij de verkiezing van de parlementsvoorzitter. Sinds woensdag leidt Bouterses partij het parlement, dankzij de stemmen van twee Nieuw Frontleden.

Castelen, lid van de verkiezingscommissie van het parlement, markeerde toen elf stembriefjes om te controleren of parlementsleden van de coalitie wel op de Nieuw Frontkandidaat, Somohardjo, zouden stemmen. Brunswijk ontkende dat de ‘verraders’ zich in zijn partij bevonden.

Volgens hem was er hierdoor geen basis meer voor samenwerking met Nieuw Front. De afgelopen dagen gingen zijn aanhangers de straat op om aan te dringen op nieuwe onderhandelingen met Bouterse. Deze optie werd woensdag als enige met luid gejuich ontvangen op een vergadering van de ABOP. Volgens Bouterse staat de deur voor Brunswijk nog open.

Het parlement komt vandaag bijeen om de verkiezing van de president te bespreken. Met de steun van de marronpartijen, die zeven zetels hebben, komt de Mega Combinatie (23 zetels) vier zetels tekort om Bouterse in het parlement te krijgen. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig. Als Somohardjo, die zes zetels heeft, Brunswijk volgt in het overleg met Bouterse, kan de ex-legerleider binnenkort president zijn.

Meer over