'Toch 200 doden bij Afghaanse verkiezingen'

De verkiezingen in Afghanistan lijken gisteren toch gewelddadiger te zijn geweest dan tot nu toe bekend was. Volgens het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden bijna 200 mensen, vooral leden van de Taliban, op de verkiezingsdag om het leven gekomen. Het ministerie verspreidde vandaag een verklaring waar dat in stond.

De politie controleert een auto bij een wegblokkade als veiligheidsmaatregel voor de verkiezingen. Beeld getty
De politie controleert een auto bij een wegblokkade als veiligheidsmaatregel voor de verkiezingen.Beeld getty

Volgens het ministerie werden circa 175 leden van de Taliban gedood in confrontaties met veiligheidstroepen. Daarbij kwamen ook 12 militairen en vier burgers om het leven.

Verder zijn er ongeveer 30 personen aangehouden die van verkiezingsfraude worden verdacht. Een woordvoerder van de klachtencommissie zei dat er bijna 1300 klachten over het verloop van de stembusgang zijn binnengekomen. Bijna alle klachten zijn telefonisch gemeld.

Twee medewerkers van de kiescommissie en een politieman zijn zondag gedood door een aanslag in de noordelijke provincie Kunduz. Ze werden in hun voertuig omgebracht toen ze stembussen naar de stad Kunduz wilden vervoeren. Nederland heeft in Kunduz een politietrainingsmissie uitgevoerd. Die begon juni 2011 en kwam vorig jaar voortijdig tot een eind. Dat was het gevolg van het besluit van Duitsland om zich eerder terug te trekken uit Kunduz.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over