TNT verrast beleggers met onaangename cijferbrij

Ondanks een eerdere winstwaarschuwing verraste post- en expressbedrijf TNT zijn beleggers maandag met onaangename cijfers over het eerste kwartaal. Door de onduidelijke cijferbrij wisten aandeelhouders in eerste instantie niet waar ze aan toe waren.

YVONNE DOORDUYN

AMSTERDAM - Analisten klaagden maandag dat de cijfers zo gedetailleerd waren 'dat je boekhouder moet zijn om er chocola van te maken'. Het aandeel TNT schoot direct na opening dan ook 6,4 procent in de min.

'Op het eerste oog zag het resultaat van de postdivisie er heel slecht uit', verklaart analist Philip Scholte van Rabobank. 'Na een tijdje puzzelen kom je erachter dat het vooral toegenomen pensioenlasten zijn, die het resultaat drukken.' Waarop het aandeel zijn weg omhoog vond: hoge pensioenlasten zijn immers minder erg dan een fors tegenvallende operationeel resultaat. Het aandeel sloot uiteindelijk met een verlies van 1,4 procent op 16,40 euro.

Het bedrijfsresultaat bij TNT Post daalde 33 procent naar 120 miljoen euro. Het aantal geadresseerde poststukken daalde in Nederland met bijna 9 procent, waardoor de omzet op de thuismarkt ruim 6 procent lager uitkwam. 'Maar dat is niets nieuws', zegt analist Scholte. 'De postbezorging neemt door de komst van internet nu eenmaal af.'

TNT gaf vorige maand al een winstwaarschuwing, maar die betrof alleen de expressdivisie van het concern. Het bedrijfsresultaat van de koeriersdienst schoot 79 miljoen euro in de min door een afwaardering van twee overgenomen bedrijven in Brazilië.

De integratie wil daar niet lukken en TNT ziet zich genoodzaakt 120 miljoen euro af te boeken. Dat bedrag is 'grosso modo' de helft van de oorspronkelijke waarde, verklaarde financieel directeur Bernard Bot.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker belooft dat 'Brazilië' uiterlijk in de tweede helft van 2012 zwarte cijfers zal schrijven. Hij spreekt van 'een deadline' voor beleggers.

Scholte vindt 2012 'nogal ver weg'. 'Dat vinden beleggers niet leuk. De Braziliaanse economie gaat als een speer.' Ook de Aziatische TNT-onderdelen kampen met verliezen. Scholte: 'Terwijl de economie in zowel Azië als Brazilië juist hard groeit. Daar moet TNT het op de middellange termijn juist van hebben.'

TNT presenteerde maandag naar verwachting voor het laatst de resultaten van zowel Post als Express. Eind mei moeten beide bedrijven zijn gesplitst in twee aparte beursgenoteerde ondernemingen.

Op 25 mei stemmen de aandeelhouders over de plannen.

undefined

Meer over