TNT: staking maakt splitsing lastig

amsterdam De dreigende staking bij postbedrijf TNT bemoeilijkt de splitsing van de onderneming op 1 januari in een afzonderlijk post- en pakketbedrijf.

Yvonne Doorduyn

Dat zei financieel directeur Bernard Bot maandag in een toelichting op de resultaten over het derde kwartaal. TNT wil analisten op 2 december het toekomstperspectief van het nieuwe bedrijf uit de doeken doen. 'Dan willen we beide divisies sterk neerzetten', stelde Bot. 'Als we dan nog in een discussie met de bonden zitten, wordt het moeilijk een invulling te geven aan de herstructurering van Post.'


TNT ligt met de vakbonden in de clinch omdat het elfduizend arbeidsplaatsen wil schrappen. De komst van e-mail en sms, en de toegenomen concurrentie van bedrijven als Sandd en Selekt Mail, maken dat de postdivisie jaar op jaar slechter presteert. TNT wil alle postbodes met een voltijdbaan vervangen door parttime postbezorgers. De bonden hebben TNT een ultimatum gesteld: op 8 november moet het concern een alternatief hebben voor het gedwongen ontslag van 3.100 werknemers. Zo niet, dan leggen de bonden vanaf half november de postbezorging plat.


Financieel directeur Bot wilde niet vooruitlopen op de vraag of de sociale onrust investeerders voor de verzelfstandiging van het postbedrijf afschrikt. Volgens het persbericht over de kwartaalcijfers ligt de splitsing 'volledig op schema'. Een woordvoerder laat weten dat de opdeling hoe dan ook doorgaat. 'Tegenhouden is niet aan de orde.' Vanaf 1 januari zit TNT Post in Den Haag en TNT Express (pakketjes) in Hoofddorp. Hoe het postbedrijf wordt verzelfstandigd, bijvoorbeeld door een beursgang of samenwerking met buitenlandse partners, is nog onduidelijk.


De reorganisatie drukt de resultaten. TNT meldde maandag een omzet van 2,77 miljard over het derde kwartaal. Dat is weliswaar 11 procent meer dan een jaar eerder en ruim 100 miljoen euro meer dan analisten hadden voorspeld. Maar het bedrijfsresultaat daalde met bijna 15 procent tot 157 miljoen euro.


De splitsing brengt aanzienlijke kosten met zich mee - voor advies van bankiers en advocaten, voor de ontmanteling van het hoofdkantoor, voor voorzieningen die de kosten van een sociaal plan moeten opvangen.


Bij Express steeg het bedrijfsresultaat met bijna 9 procent tot 74 miljoen euro. Het internationale vervoer nam sterk toe. Het bedrijfsresultaat van de postdivisie daalde met 27 procent tot 83 miljoen euro.


TNT-topman Peter Bakker noemde de handelsomstandigheden in het derde kwartaal 'goed, maar niet geweldig'. Over de toekomst blijft TNT nog voorzichtig.


TNT wordt gesplitst omdat de bedrijfsonderdelen qua voorspelbaarheid te veel uiteenlopen. 'Post is een dalende markt', verklaart een woordvoerder. 'Maar zeer voorspelbaar. Express is erg cyclisch. Dat trekt een ander type investeerders.'


Hoge pensioenlasten drukken resultaat

Het resultaat van TNT heeft in het derde kwartaal flink geleden onder hogere pensioenlasten. Het bedrijf heeft als een van de weinige ondernemingen in Nederland nog een premievrij pensioen. Oftewel: werknemers dragen er niet aan bij. Het kostte TNT het afgelopen kwartaal 290 miljoen euro.


'We hebben moeten bijstorten om de dekkingsgraad op peil te houden', verklaart een woordvoerder. De dekkingsgraad is het percentage van de pensioenverplichtingen dat het fonds ook daadwerkelijk in kas heeft.


Het TNT pensioenfonds zit met een dekkingsgraad van 104 procent net onder het wettelijke minimum van 105 procent. TNT nam in het derde kwartaal maatregelen om het beleggingsrisico te beperken.


Meer over