TNO onderzoekt chemicaliën Ede

Het Openbaar Ministerie (OM) laat de herkomst onderzoeken van de mogelijk dodelijke stoffen die in een kelderbox van een appartementencomplex in Ede zijn gevonden. Het onderzoek wordt gedaan door TNO. Dat liet officier van justitie Jouke Osinga zaterdag weten op een persconferentie in Ede. Hij leidt het onderzoek naar de herkomst van de chemische stoffen

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Osinga is het voorhanden hebben van strijdgassen 'een ernstig misdrijf'. Maar nu de eigenaar van de spullen is overleden, richt het onderzoek zich op de herkomst van de stoffen en wat daar mogelijk mee is gebeurd. Osinga kon niets zeggen over hoeveelheden en soorten chemicaliën die zijn gevonden. Dat moet het TNO-onderzoek uitwijzen.

De chemische stoffen waren volgens de politie veilig opgeborgen in flesjes. Een team van 8 mensen zal nog 2 dagen met het onderzoek in de woning en de kelderbox bezig zijn.

Voor de hele operatie zijn volgens de regionaal brandweercommandant Paul Joosten 45 eenheden met in totaal ruim 200 mensen in touw geweest. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede zei dat om paniek te voorkomen is besloten om de actie in stilte voor te bereiden. 'Als je gaat communiceren zonder dat je een vervolgplan hebt, dan veroorzaak je grote ongerustheid en paniek. Dat wilden we voorkomen.'

Boosheid
Van der Knaap praat rond het middaguur de buurtbewoners bij in het wijkcentrum. 'Het merendeel van de mensen reageert rustig, daar zijn we heel blij mee.' Boosheid was er bij sommige bewoners dat ze pas uren nadat de gevaarlijke stoffen waren aangetroffen, werden geïnformeerd. 'Maar als je uitlegt waarom je dit goed voorbereid snappen de meeste mensen dat wel.' Volgens Van der Knaap richt de boosheid zich vooral op de voormalige natuurkundeleraar, die de strijdgassen verzamelde in hun woonomgeving.

In totaal 24 bewoners van het appartementencomplex hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid te overnachten in hotel De Reehorst. De meeste bewoners brachten de nacht door bij familie of vrienden.

Meer over