TivoliVredenburg erkent 'ernstige fout' Wilde Westenfeest, zegt 'zulke festiviteiten' niet meer te organiseren

Het was bedoeld als onschuldig feestje. Met een Waanzinnige Wigwam en een Wilde Westen Bios als decor. 'Vergeet je plaksnor en lasso niet', schreef de organisatie van TivoliVredenburg in haar aankondiging voor het kinderfestival in juni vorig jaar.

Irene de Zwaan
Kinderen verkleed als cowboys Beeld Colourbox
Kinderen verkleed als cowboysBeeld Colourbox

Drie maanden later werd aangifte gedaan tegen het poppodium in Utrecht. De extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw, bekend van een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas, noemde het themafeest ongehoord en racistisch. TivoliVredenburg zou kinderen 'indoctrineren', schreef de actiegroep in een persbericht. 'Cowboys zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.' Ook viel de vergelijking met de Holocaust.

De actiegroep drong bij de gemeente Utrecht aan op een onderzoek en eiste dat de subsidie voor het poppodium werd stopgezet.

Het verzet kon rekenen op steun van activiste Anousha Nzume, auteur van het boek 'Hallo witte mensen'. Haar aankondiging op Facebook dat ze binnenkort in TivoliVredenburg optreedt, zette kwaad bloed bij een van haar volgers. Waarom optreden in een poppodium dat 'red face genocide kinderfeesten' organiseert, reageerde deze persoon. 'Terecht punt', antwoordde Nzume. Ze legt uit dat de leiding van Tivoli 'hun ernstige fout' inmiddels had erkend en dat 'zulke festiviteiten' niet meer georganiseerd zouden worden.

De conversatie werd opgepikt door de Telegraaf. 'Kinderfeest zwicht voor extreemlinks', kopte de krant vrijdag. Een rel was geboren. Op Twitter nam de discussie Zwarte Piet-achtige proporties aan. Reaguurders hekelden de 'slappe knieën' van 'het linkse' Tivoli-bestuur. 'Weer een kinderfeest verpest', verzuchtte menigeen.

Ook vicepremier Hugo de Jonge mengde zich in het debat: 'Laten we ook een beetje normaal blijven doen met elkaar', zei hij vrijdag na de ministerraad. 'Er zijn in de wereldgeschiedenis allerlei pijnlijke episodes geweest, maar die poets je niet weg door een kinderfeest te verbieden.'

Moordzuchtige cowboys

TivoliVredenburg laat in een verklaring weten dat het de commotie betreurt. 'Op een moment dat dit festival (met als eenmalig thema het Wilde Westen) leidt tot een dergelijke commotie, dan schieten wij ons doel voorbij.' In de toekomst zal het poppodium daarom 'niet meer voor een dergelijke thema kiezen voor het kinderprogramma'.

Rest nog één vraag. Namelijk of cowboys inderdaad zo moordzuchtig waren als De Grauwe Eeuw beweert. De actiegroep heeft een punt, stelt archeoloog Corinne Hofman, verbonden aan de Universiteit Leiden. Althans wat betreft de indianen: 'Over cowboys weet ik niets'. Jarenlang heeft ze onderzoek gedaan naar de kolonisatie van het Amerikaanse continent, die begon nadat Columbus aan het eind van de vijftiende eeuw grote delen van het Caribische gebied veroverde. 'Europeanen hebben de inheemse bevolking vanaf de kolonisatie massaal de nek omgedraaid', aldus Hofman. Hoeveel indianen precies zijn afgeslacht, is niet bekend. 'Maar het gaat om een grote, zo niet de grootste, genocide in de wereldgeschiedenis.'

Hofman vindt het 'jammer' dat dit gevoelige thema via een aanval op een kinderfeest wordt aangekaart. Maar het is volgens haar wel hoog tijd dat er iets wordt gedaan aan de stigmatiserende beeldvorming rondom indianen. 'Al vijfhonderd jaar wordt het verhaal verteld van de witten die alle 'primitieve' indianen hebben uitgemoord, maar uit mijn onderzoek blijkt juist dat de inheemse kennis en infrastructuur van de indianen essentieel was voor het 'succes' van de Spaanse kolonisten. Het zou goed zijn als hier nu meer aandacht voor komt.'

Meer over