Titelverdediger Feyenoord haalt opgelucht adem na zege op FC Twente

Met enige moeite peurde Feyenoord de volle mep uit de eerste competitiewedstrijd, al is het de koppositie, waar het vorig seizoen een blijvend patent op had, wel kwijt. De 2-1 winst op FC Twente schoot immers tekort, al overheerste de opluchting na afloop dat een serieuze misstap was uitgebleven in ruime mate in De Kuip. Gevoed uiteraard door het negatieve resultaat van concurrent Ajax zaterdagavond, tegen een andere tukkerse formatie: Heracles (2-1).

Bart Vlietstra
Feyenoorder Steven Berghuis kopt de bal achter keeper Jorn Brondeel. Beeld Pro Shots / Kay Int Veen
Feyenoorder Steven Berghuis kopt de bal achter keeper Jorn Brondeel.Beeld Pro Shots / Kay Int Veen

Lang was uitgekeken naar de eerste competitiewedstrijd als kampioen door alles wat zich Feyenoorder voelde na een zomer waarin bijna het halve elftal was gereviseerd, maar de as intact bleef. Alleen doelman Jones ontbrak door een rugblessure, hij werd vervangen door de zelfopgeleide, negentienjarige Justin Bijlow.

Feyenoord startte gepassioneerd, maar het vuur luwde ondanks de brandende zon snel omdat het over de vleugels niet echt doorkwam. Het in het grijs gehulde Twente kopieerde een aangevallen olifantenkudde; de spelers verloren elkander nooit uit het oog, wat best knap was, want ook bij de tukkers was er veel vers bloed gerekruteerd, uit diverse windstreken nog wel.

Er was iets geniaals, iets katachtigs voor nodig om het cordon open te breken. Dat bracht Jean-Paul Boëtius in de 24e minuut door een van de weinige geslaagde crosspasses van centrumverdediger Botteghin direct mee te nemen langs de statische Twente-back Ter Avest. Bij de achterlijn aangekomen legde hij de bal simpel opzij naar de instormende spits Jørgensen, die binnentikte voor 1-0.

Nicolai Jorgensen scoort de 1-0 voor Feyenoord. Beeld Pro Shots / Kay Int Veen
Nicolai Jorgensen scoort de 1-0 voor Feyenoord.Beeld Pro Shots / Kay Int Veen

Ban gebroken? Allerminst. Grote kansen bleven uit en Twente counterde af en toe vervaarlijk, vooral via de vlugge Finse Twente-middenvelder Fredrik Jensen. Hij nam Bijlow al na zeven minuten in de korte hoek onder vuur, doch de debutant weerstond de inzet.

In de 38e minuut was Bijlow evenwel kansloos toen Jensen verwoestend uithaalde net buiten het strafschopgebied na een afgeslagen voorzet van Twente-back Trajkovski.

Het was opnieuw een buitenspeler die Feyenoord naar een voorsprong leidde. Uit een vrije trap van Toornstra kopte Berghuis raak. Dat was loon naar werken te noemen, want dit gedreven duo was even eerder al dichtbij de 2-1 toen Toornstra op Twente-keeper Brondeel stuitte na een voorzet van Berghuis.

Minder attent was de nieuwe Belgische doelman van Twente in de 72e minuut, toen hij wilde uitverdedigen en de toesnellende Jørgensen hem blokte. Tot zijn geluk zag Brondeel de bal net naast zijn doel verdwijnen.

Het was in die periode dat Feyenoord eindelijk als een kampioen begon te spelen. Nieuwkomers Diks, Haps, Amrabat (die inviel) en de teruggekeerde Berghuis en Boëtius overtuigden bovendien allen.

Met name wat betreft Diks zal dat verheugend nieuws voor coach Van Bronckhorst zijn geweest. De van Fiorentina gehuurde back manifesteerde zich tijdens de voorbereiding nog als een Kuipvrezend persoon. Een kekke aanname en leep een-tweetje met Berghuis vlak voor tijd getuigden van zijn gegroeide zelfvertrouwen. En verdomd, net toen Diks gewisseld was, kwam er pas een scherpe voorzet vanaf de Twentse linkerkant via George die over werd gevolleyd door invaller Buckley-Ricketts. Vrijuit ademhalen kon De Kuip zodoende pas na het laatste fluitsignaal.

Nikola Gjorgjev van FC Twente en Steven Berghuis van Feyenoord. Beeld Pro Shots / Kay Int Veen
Nikola Gjorgjev van FC Twente en Steven Berghuis van Feyenoord.Beeld Pro Shots / Kay Int Veen
Meer over